Брат Ришар код епископа Андреја

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј примио је 12. априла 2018. године у својој резиденцији у Бечу високог представника монашке заједнице Тезе у Француској, швајцарског монаха Ришара Шнајдера. У срдачном разговору, брат Ришар је представио епископу Андреју најновије активности манастира Тезе.

Владика Андреј је са своје стране подсетио на неопходност неговања духовних веза са монашким заједницама, као и на солидарност према свим признатим хришћанским покретима, који дају свој допринос у стварању савременог друштва, у коме међуцрквени односи имају пресудну улогу. Током овог значајног пријема, разматрана је актуелна тема планираних семинара у манастиру Тезе, који се организују током лета у Тезеу.

Давне 1940. године, оснивач монашке заједнице Тезе, фра Роже Шиц је у својих 25 година напустио родну Швајцарску, како би отишао да живи у Француској, одакле потиче његова мајка. Мало село Тезе где се сместио, било је у време Другог светског рата близу чувене граничне линије која је делила Француску на пола, па је то било право место за прихватање избеглица. Данас, заједницу из Тезе-а чини више од стотину браће, католика и протестаната, који потичу из више од 30 земаља. Својим постојањем, заједница је „парабола заједништва“, која се конкретно залаже за помирење између подељених Хришћана и раздвојених људи уопште.

Иначе, 1988. године, фра Роже Шиц посетио је Москву поводом хиљаду година крштења Руса. Он је тада схватио огромну потребу Руске Православне Цркве да врши своју мисију. Осећао је да је неопходно подржати Руску Цркву. У договору са Московском Патријаршијом, монашка заједница Тезе је у Француској наручила штампање милион копија Новог Завета на руском језику (у преводу Синода), које су почетком 1989. године послате за Москву, Кијев, Минск и Петроград, да би их православне парохије поделиле верном народу. Од 1990. године, млади православни Руси почињу да учествују на међународним сусретима младих у организацији ове монашке заједнице како у самом манастиру Тезеу тако и широм Европе. Мало по мало, према речима брата Ришара, монашка заједница Тезе открила је тајну православне душе која се може наћи пре свега у пламеној молитви где Божја доброта постаје видљива. Већ 1993. године, током грађанског рата у бившој Југославији, духовно чадо фра Рожеа, Швајцарац брат Ришар Шнајдер, у име свог духовног оца, посетио је Српску Православну Цркву када се упознао са владиком Андрејом, који је у то време био секретар Светог Синода за међуцрквене односе. Фра Роже је, иначе, имао велико поштовање према страдалном српском народу: „У невољама Срби су знали да воле и опраштају. Доброта срца за многе од њих је животна стварност.”

Извор: Епархија аустријско-швајцарска