Братски састанак архијерејског намјесништва добојског

Владика зворничко-тузлански служио је на празник Светих Седам свештеномученика Херсонских Свету Литургију Пређеосвећених дарова у цркви Рођења светог Јована Крститеља у Становима код Добоја.Његовом Преосвештенству саслуживали су протонамјесник Растко Максимовић, јереј Јован Михајловић и протођакон Славољуб Милошевић. Бесједом о Часном посту присутнима се обратио протонамјесник Јадранко Стојановић, парох копривнички. Потом је услиједила исповијест свештенства и вјерног народа и свето причешће.

Владика Василије је у бесједи поучио свештенство да искрено приђу светој тајни исповијести и замоле Господа за опроштај гријехова. Од вјерног народа Владика је у своје и име свештенства замолио опроштај за било који гријех који су починили према вјерном народу. „Сваки онај који је позван да иде путем апостола свједочећи и проповједајући Христову науку нека буде спреман на непрестану борбу са Ђаволом. Такве ће нечастиви нападати и искушавати чешће и јаче него друге. Зато, побиједимо своју гордост, умијмо сузама гријехе своје, рецимо их Господу и замолимо за опроштај како бисмо у бијелим хаљинама врлина наставили да водимо стадо Христово", истакао је Владика Василије.Потом је одржан братски састанка свештенства архијерејског намјесништва добојског. Предавање на тему  ''Свјетска криза као посљедица духовне кризе" одржао је протонамјесник Миро Ђукарић. „Духовна криза са собом води живот неморала  и обратно, неморал доводи до духовне кризе", истакао је отац Миро. Присутни, на челу са Владиком Василијем, са пажњом су испратили предавање након чега се отворила дискусија.

Преосвећени Владика указао је на окове материјалности који човјеку не дозвољавају да се вине у висине небеске. Потом је поручио свештеницима да не смије творевина господарити нама који добисмо назначење господара.
„Овај свијет требамо приносити Господу Богу јер није наш. Дужни смо да Сведржитељу узносимо и одржавамо творевину онако како то чинише праоци наши Адам и Ева прије пада у гријех", казао је Владика Василије. Примјетно је било да је велики број свештеника указао на пасивност и индиферентност људи у цркви. Присутни су изразили незадовољство предметом „Култура религија" констатовавши да предмет ни у чему не оправдава свој назив као и да није задовољио експериментални период у коме се налази. Такође је закључено, уколико се исти предмет не удаљи из образовања, да се у предавање морају поред садашњих предавача укључити свештеници Српске Православне Цркве како би на квалитетан начин, а по искуству које имају као предавачи вјеронауке, наставили вјерско образовање међу дјецом. Владика Василије упознао је присутне да ће убудуће предмет вјеронауке у Епархији зворничко-тузланској предавати само свештена лица. Потом се Владика обратио свештенству и дао смјернице за што квалитетнији рад на њиви Господњој.

„ Данас је више него икада потребно непрестано преиспитивање себе и сопственог духовног стања јер, у доба свепште духовно-материјалне кризе, пастири морају имати шта да понуде вјерном народу не само ријечју него и дјелима. Тако нам је Христос предао преко апостола браћо, тако треба и да чинимо", поручио је Владика Василије. Његово Преосвештенство је потом указао да у цркви постоји доста момената који доводе до саблазни међу народом као и да се морамо запитати да ли је данас црква фактор који је била у прошлости, фактор јединства, или се по том питању ништа не чини? „ Не смијемо бити пасивни. Не смијемо чекати да се нешто догоди па да реагујемо јер добри љекари душа су добри управо због тога што знају да предухитре гријех, знају да га осјете и да благовремено реагују код пастве", казао је Владика и додао:"Не заборавите Христове ријечи да смо свјетлост свијету. Зато дружите се јер и сами сте казали да се многи од нас затварају у себе и веома ријетко комуницирају са другима. Тога не смије бити". Свештенство је констатовало да многи данас цркву нападају, не само у Републици Српској и  Федерацији БиХ , него у цијелом свијету. Веома често се црква оптужује за све и свашта те се свештенство запитало да ли је црква постала „пљуваоница за све и свакога". Међутим, такве ствари су се дешавале и на жалост, дешавају се и данас али то не треба да нас брине јер нас је Свеблаги Господ охрабрио ријечима да цркву ни врата пакла неће надвладати.

На крају састанка Владика је поручио свештенству да се мора духовно-материјално посветити вјерном народу као и да не смије бити мјеста на које нога свештеничка није крочила и човјека до кога Ријеч Божија није дошла. „Христос је у пакао сишао браћо и тамо проповиједао. Знајте, да не треба лијек здравима него болеснима и зато трчите непрестано за сваком изгубљеном овцом на свакоме мјесту. Нека нам не буде само храм мјесто проповиједи него нека то буду јавна мјеста, болнице, јавне установе. Служимо се и савременом технологијом и не одбацујмо је него је обожимо и преко ње нека се шири свјетлост свијету. Проповиједи ваше морају бити савремене. Суштина мора остати иста а форму морате мијењати. Радите на себи, индивидуално, заједнички и као и до сада редовно достављајте тромјесечно ваше проповиједи на увид у епархију. Оваквим приступом ћемо бити со земљи", закључио је Владика.