Братски састанак свештенства у Загребу

Братски састанак свештенства у Загребу
Братски састанак свештенства у Загребу
Братски састанак свештенства у Загребу
Братски састанак свештенства у Загребу

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Јован и Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служили су 28. марта 2014. године Литургију Пређеосвећених Дарова у капели Светог Саве у Загребу.

Уз литургијско сабрање организован је братски састанак свештенства Архијерејског намјесништва загребачког и света тајна исповијести. Свештенослужитеље загребачког намјесништва исповиједао је високопреподобни архимандрит Гаврило, старјешина манастира Лепавине. Богослужењу су присуствовали вјерници парохије загребачке и ученици Српске православне опште гимназије. Бесједом се обратио епископ Атанасије и истакао да су древни хришћани, желећи увијек бити са Господом, увели праксу служења Литургије Пређеосвећених Дарова током Великог поста.

Након Литургије, митрополит Јован је одликовао епископа Атанасија и ђакона Николу Перковића из Епархије бихаћко-петровачке орденом Катарине Кантакузине Бранковић. Такођер, епископа Атанасија је даривао архијерејским инсигнијама - крстом и панагијом са ликом Пресвете Богородице Лепавинске изразивши му на тај начин благодарност за посјету Митрополији. „Радујемо се овим нашим духовним сусретима којима настављамо кроз историју потврђене везе манастира Рмња и манастира Марче и Лепавине. Ту историју продужујемо и желимо бити њени настављачи. Ове инсигније нека Епископа повезују са нашом Црквом и нашом школом“, нагласио је митрополит Јован.

Епископ Атанасије се срдачно захвалио на одликовању и даровима, а посебно на томе што је Митрополит у отпусту на Литургији поменуо Светог Доситеја Загребачког Исповједника за кога се посебно везао служећи годинама уз његове мошти у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду и увјерио се да светитељ непрестано бди и чува тај дио српства, православља, народа и земље Божије.

Након заједничке трпезе, епископ Атанасије је посетио Духовни центар и Српску православну општу гимназију „Кантакузина Катарина Бранковић“. У свечаној дворани је бесдеио окупљеним ученицима о свом искуству које је стекао као предсједник Одбора за вјерску наставу у Архиепископији београдско-карловачкој. Ученицима је пожелио добро здравље, успјех у школи и позвао их да успостављају нове и продубљују постојеће везе са својим вршњацима у београдским гимназијама и другим школама у Републици Србији и Републици Српској.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска