Братски састанак свештенства Православне епархије врањске

Почетак Великог поста у Православној епархији врањској, сваке године обележава братски састанак свештенства Православне епархије врањске, који је одржан 06. марта 2009. године у сали Црквене општине Врање, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија.

У Саборном храму Свете Тројице у Врању, Литургију Пређеосвећених дарова служио је Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством и монаштвом Епархије врањске. Литургији су присуствовали сви активни свештеници Епархије врањске, пензионисани свештеници и братство манастира Свети Прохор Пчињски.

Осим присуства Литургији, свештенство Епархије врањске приступило је Светој Тајни исповести, коју је, по благослову Епископа врањског Господина Пахомија, обавио протојереј-ставрофор Љубивоје Радовић, свештеник при храму Светог Кнеза Лазара у Крушевцу.

Литургији је присуствовао и велики број верника који су се причестили. У својој беседи, Епископ врањски Господин Пахомије истакао је значај Свете Тајне свештенства и дао поуку свештеницима како да врше своју дужност, истичући пре свега потребу да у свом пастирском раду брину и моле се за духовно здравље поверене им пастве.

По завршетку Литургије Пређеосвећених дарова, у сали Црквене општине Врање одржан је братски састанак који је почео поздравном речју Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, а затим је своју беседу, посвећену пастирском раду свештенства, са посебним акцентом на милосрђе и бригу за поверену паству, говорио протојереј-ставрофор Љубивоје Радовић. По завршетку беседе, у расправи је учествовало више свештеника који су изнели искуства из свог парохијског рада.

У наставку састанка, разматрана су питања везана за рад: Фонда солидарности и социјалног осигурања свештеника. Посебно се разговарало о сарадњи парохијског свештенства са „Искон" радијом Православне епархије врањске, чији су програм представили свештеник Ивица Јањић, главни и одговорни уредник и господин Драган Тадић, заменик главног и одговорног уредника „Искон" радија.

Поводом 115-годишњице од рођења и 30-годишњице од упокојења Оца Јустина Поповића, Епископ врањски Господин Пахомије, упознао је свештенство са програмом обележавања ових значајних јубилеја и потребом за активно учешће парохијског свештенства у њима.

На крају састанка, Епископ врањски Господин Пахомије упознао је свештенство са текућим активностима у раду Епархијског управног одбора Православне епархије врањске.

Састанак је завршен посетом свештенства „Искон" радију Православне епархије врањске и њиховим упознавањем са условима рада.

Извор: Епархија врањска