Братски сусрет поглаварâ Васељенске и Московске Патријаршије

По своме приспећу у Цариград, 5. марта 2014. г.,   Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил отишао је у Цариградску Патријаршију где се сусрео са Његовом Свесветошћу Патријархом васељенским Вартоломејом. Патријарх Вартоломеј је топло дочекао руског Патријарха и његову пратњу и изразио задовољство због њиховог  учешћа у саветовању Поглавара и представника помесних православних Цркава.

Патријарх Вартоломеј је казао да разуме како се осећа московска паства с обзиром на одсуство свога духовног оца, а истовремено је истакао да ће предстојећи састанак Поглавара помесних православних Цркава допринети  јединству Цркве. Током братског састанка Патријарси су водили разговоре о појединим темама.

Према православним уредбама које се тичу Часног поста, Патријарси Вартоломеј и  Кирил замолили су један другог за праштање и за молитве.

Састанку су присуствовали Митрополит волоколамски Иларион, Епископ солнечногорски Сергије, Митрополит пергамски Јован, Митрополит Француске Емануил и Архиепископ Вартоломеј Самарас.

Извор: Московска Патријаршија