Брисел: конференција о слободи религија у свету

Брисел: конференција о слободи религија у свету
Брисел: конференција о слободи религија у свету
Брисел: конференција о слободи религија у свету
Брисел: конференција о слободи религија у свету

Јуна 30. 2016 у згради Европског парламента у Бриселу одржано је заседање на тему „Слобода вероисповедања и верских убеђења у свету за 2015. годину“. Конференцију је организовала Међупарламентарна група за заштиту слобода вере, верских убеђења и верске толеранције.

Отварајући заседање, председавајући ове групе Питер ван Дален је, између осталог, истакао: „Наша верска убеђења представљају израз нашег људског достојанства. Трагедија је у томе што смо данас далеко од тога да свако може слободно изразити своје вероисповедање и придржавати се својих убеђења. Сведоци смо скоро потпуног ишчезнућа хришћана у Ираку и Сирији. Број чинова насиља на верској основи у Индији током последње две године порастао је за 15%; у Пакистану је на смрт неправедно осуђена Асија Биби и приговор да није починила богохулство још није усвојен. Нажалост, у свом спољнополитичком раду Европски савет је тек у други план постављао питање слободе религије и убеђења, штитећи пре свега своје економске и геополитичке интересе. Препоруке садржане у реферату за 2014. годину, нису у довољној мери узете на знање. Ја непрестано призивам европску службу за спољнополитичке делатности да исправи ову грешку у текућој години.“

Током разматрања овог реферата истакнуто је да слобода савести често прелази у анахронизам у оним земљама где је верски екстремизам не само свакодневна реалност, него и основица политичке филозофије. Исказано је и мишљење о неопходности супротстављања нарушавању верске слободе у самој Европи, што је плод овосветског схватања државних и друштвених установа које у своје напоре не уносе схватање да религија спада у сферу друштвеног живота. Такође је указано да верске организације могу уносити симфонију у друштвено-економски развој друштва.

Како је приметио Јан Фигел, специјални посланик за провођење слободе религије и вероисповедања у државе Европске уније, „сама Европа треба да се учи култури права човека, култури правичног уважавања достојанства свих. Роберт Шуман, један од оснивача уједињене Европе, говорио је да се европски пројекат не тиче само економије -  Европи је потребна душа, духовно помирење. Од тог времена прошло је скоро 70 година, но Европа није постала човечнија.“

У раду форума узела су учешћа 7 европских посланика и више од 100 политичких и друштвених радника, представника верских заједница, стручњака и новинара. На конференцији је учествовао и представник Руске Православне Цркве при европским међународним организацијама у Бриселу протојереј Димитрије Сизоренко.

Извор: Московска Патријаршија