Бризбејн - град Светог Николе

Бризбејн - град Светог Николе
Бризбејн - град Светог Николе
Бризбејн - град Светог Николе
Бризбејн - град Светог Николе

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан боравио је 18. и 19. децембра 2018. године у Бризбејну поводом славе храмова Светог Николаја Мириликијског. 

Свечано вечерње уочи празника великог сведока праве вере и љубави служено је у Светониколајевкој цркви у Вајколу, док је на дан празновања Светог оца Николаја, Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Николаја у Рос Стриту.

Саслуживали су архијерејски намесник протојереј-ставрофор Велибор Бојичић, протојереј-ставрофор др Јован Цветић, бивши парох у Вулунгаби, садашњи парох протонамесник Никола Стефанов, иконописац храма протођакон Миодраг Томић и ђакон Милош Ракетић. 

-Постоји тајна сваког успеха у хришћаском животу, па тако и у нашем заједничком  парохијском животу. Та тајна је одушевљење Христом. То је нешто што нашу Цркву чини вечно младом. Јер онај који је одушевљен Христом јесте као плод који у овом животу сазрева за вечност у којој неће бити трулежи, рекао је Владика и истакао:

-Наша вера није само пуко испуњавање обичаја, него вера жива, вера коју не живимо само с времена на време, или недељним и празничним данима, већ вера која из дубине испуњава цело наше биће и чини нас да у нади на вечност, одушевљени Христом, ходимо кроз овај живот, кроз добро и кроз зло време, кроз туге и кроз радости, кроз искушења и кроз утехе. Увек и у свему са Христом и у Христу. Само то може да осмисли наш живот и наш правилан однос према свету и однос једних према другима.

-Нисмо случајно посејани на овом месту, удаљени од отаџбине, и у ово време. Јер вечни јеванђелски призив за сваког хришћанина јесте да буде со земљи и светлост свету. Али реч Божја нам је и упозорење, ако смо со - да пазимо да не обљутавимо. Зато смо дужни да чувамо бесцени дар спасоносне вере тако што ћемо бити загледани у Христа, да једни друге љубимо гледајући Богочовека који се заувек приљубио свима нама обукавши се у природу нашу, и оваплотивши се као човек.  А као дар небески Он ће нам послати мир и радост у Духу Светоме, у заједници једних с другима и са свима светима који су од века Богу угодили. Тај благодатни дар је "продор" и изливање Царства Божјега у времену, које све чини смисленим. У овоме и оваквом духу, духу љубави и мира, окупили смо се у славу Божју и част Светог Николаја Мирликојског Чудотворца, беседио је владика Силуан.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска