Црква Шведске убрзано губи своју паству

Васкрс је најважнији празник Цркве Шведске, али смањује се број припадника, терајући црквене власти да затварају цркве, смањују свештенство и продају некретнине, како јавља Шведски радио.

Само прошле године, 67.000 људи је напустило Цркву, што је једнако губитку од око 125 милиона шведских круна (око 15 милиона долара) у пореским приходима. Тренутно, Црква Шведске има 20.000 запослених. Поред парохијских сала, викаријата и других некретнина, има око 3.400 цркви којима је потребно одржавање.

Током последњих 15 година Црква Шведске је изгубила милион верника. Према прогнозама званичног црквеног магазина Кирканс Тиднинг, до 2020. године, Црква очекује да ће изгубити око приближно 60 процената свог чланства, или још један милион верника мање.

Од 1996. новорођени не могу више да постану аутоматски чланови ове верске заједнице, која је званично одвојена од државе 2000. године.

Цркву Шведске тренутно предводи Антје Јакелен, која је постала прва жена надбискуп у Цркви Шведске и позната је по својим погледима по питању верске толеранције и по аргументима у корист мултирелигијске Шведске.

У октобру 2014. многи су напустили Цркву поводом широко полемисане изјаве прве шведске бискупице која је јавно изјавила да је лезбејка – Еве Браун из дијецезе Стокхолм. Бруне је изазвала велику контраверзу позивајући да цркве у Стокхолму избаце сва обележја крста и саграде исламску молитвену просторију да би могли да приме муслимане.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)