Будућност Верског добротворног старатељства је у живом и делатном сведочењу наше вере

Будућност Верског добротворног старатељства је у живом и делатном сведочењу наше вере
Будућност Верског добротворног старатељства је у живом и делатном сведочењу наше вере
Будућност Верског добротворног старатељства је у живом и делатном сведочењу наше вере
Будућност Верског добротворног старатељства је у живом и делатном сведочењу наше вере

Први Васкршњи сајам у Београду био је прилика и да се шира јавност упозна са унутрашњом мисијом Српске православне цркве на пољу милосрдног рада и како се он на организован начин остварује у Верскогом добротворном старатељству Архиепископије београдско-карловачке.

У недељу 1. априла 2012. године, пете недеље Великог Часног поста, јереј  Владимир Марковић, секретар ВДС-а је у излагању праћеном видо пројекцијом упознао посетиоце Васкршњег сајма са задацима и активностима ВДС-а и представио „Летопис ВДС-а за период 2010 - 2011. године“.

Јереј Владимир Марковић је рекао да је Верско добротворно старатељство институција Уставом СПЦ основана, која се бави унутрашњом мисијом у Београду. Функционише на нивоу епархије-Архиепископије београдско-карловачке (по идеји  Патријарха Варнаве, да у свим епархијама постоји). Заживело је и отпочело са радом тек 1967. године по благослову блашенопочившег Патријарха српског Господина Германа.

Подсетио је да је у Уставу СПЦ (чл. 178, 1) записано „За ширење верске црквене свести и хришћанског милосрђа, као и за друге послове унутрашње црквене мисије, постоји у свакој црквеној општини Верско добротворно старатељство“.

У свом излагању јереј Владимир Марковић је указао на кључне моменте у раду ВДС- а од 1967. године до 2010. године и затим врло детаљно говорио о раду у периоду 2010-2011. године, кроз активности у 7 ресора: за верску просвету, за милосрдни рад, за породицу, брак и васпитање, правно саветовалиште, саветовалиште за очување здравља, црквене штампе и за координацију.
Све ове активности представљају драгоцено искуство и пример успешне унутрашње мисије Цркве. Целокупан рад ВДС-а, изузев четворо запослених за најнеопходније дневне послове,  почива на добровољном, волонтерском раду људи који своју љубави према Богу и ближњима показују на делу, тако што им својим знањем и умећем и конкретно помажу.

Посебно се говорило о ресору милосрдног рада и првој Црквено-народној кухињи у Београду. Своје излагање о посетама чланова Милосрдне секције ВДС-а старачким домовима, домовима за незбринуту децу и другим установама социјалне заштите града Београда и болницама (којих је било преко 60, групних и 50 појединачних у посматраном периоду), илустровао је слајдовима, тако да су слушаоци могли да осете део атмосфере у којој се одвијају ове посете. Пошто се оне организују обично недељом после Свете Литургије и о великим празницима благодат богослужења и празника као да са члановима Милосрдне секције „улази“ у установе које посећују и у сусрете и дружење са болесним, напуштеним и усамљеним особама и децом уноси једну посебну радост и наду.

Верско добротворно старатељство АБК уложило је током 2010 и 2011. године велики напор да у потпуности заживи идеја Црквене кухиње- Дома милосрђа, како је кухињу назвао Његова светост Патријарх српски Господин Иринеј благосиљјући њен рад 3. фебруара 2012. године, од када се корисницима дели топли оброк.

Јереј Владимир Марковић је затим описао како се ова племенита замисао спровела у дело. У прво време се у учионици ВДС-а припремао скроман доручак за сиромашне, само понедељком, затим и средом и петком, па током свих дана у недељи. Данас је у посебним просторијама у Француској 31 савремено опремљена кухиња и трпезарија у којој корисници могу да седну и да им буде сервиран топли оброк-ручак. У истом тренутку може да руча 35-оро људи тако да се дневно у току два сата послужи преко 150 људи. „У Црквеној кухињи ВДС-а не тражимо документа, гледамо у људе и трудимо се да им помогнемо. Све ово је урађено захваљујући разумевању надлежних институција, друштвеној одговорности донатора и великој љубави и несебичном залагању волонтера ВДС-а. У кухињи је ангажовано 15-оро волонтера који имају недељна дежурства и који на својим леђима носе терет ове кухиње. Уверени смо, на основу досадашњег искуства да постоје људи и институције који су спремни да помогну милосрдни рад у нашој Цркви и да је будућност Верског добротворног старатељства у живом и делатном сведочењу наше вере“, рекао је на крају свог излагања јереј Владимир Марковић.

Да такво расположење постоји показују и посетиоци Васкршњег сајма који
спуштају своју лепту у кутију за прикупљње добровољних прилога за рад Црквене кухиње. Кутија за добровољне прилоге је унеколико изложбени простор ВДС-а,  постављена је на видном месту под окриљем иконе Пресвете Богородице Млекопитатељице и Јеванђељске благовести „Кад учинисте једном од ове моје најмање  браће мени учинисте“ (Мт 25,40).

Да ли ћемо чути и послушати ове свете речи одговорни смо ми. Човек је слободно биће, зато Господ Исус Христос поштујући нашу слободу каже „Ко има уши да чује, нека чује! “ (Мт 13, 43). Морамо их чути јер ће само тако наш труд поста и молитве дати добар плод, јеванђељску љубав и веру, живу и делатну којом прослављамо Бога и спасавамо се.

Извор: ВДС