Буенос Ајрес: 25 година свештеничке службе епископа Леонида

Буенос Ајрес: 25 година свештеничке службе епископа Леонида
Буенос Ајрес: 25 година свештеничке службе епископа Леонида
Буенос Ајрес: 25 година свештеничке службе епископа Леонида
Буенос Ајрес: 25 година свештеничке службе епископа Леонида

У недељу, 11. октобра 2015. године, у цркви Благовештења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ аргентински и јужноамерички Руске Православне Цркве Московског Патријархата г. Леонид. Богослужење је имало празнични карактер јер је тога дана епископ Леонид прослављао 25 година од свог свештеничког рукоположења.

Тим поводом Божанској Литургији је присуствовала и делегација Српске Православне Цркве: заменик архијереја Епархије буенос-ајреске архимандрит Кирило, старешина парохије Светог Николаја Жичког у Сантјагу (Чиле) Душан Михајловић и ђакон Никола Радиш. Богослужењу је присуствовало свештенство Руске Православне Цркве из држава јужноамеричког континента које се налазе под омофором владике Леонида. Пре почетка Литургије, Владика је освештао већи број антиминса, а затим је доделио напрсни крст српском јереју Душану Михајловићу, који се у Чилеу брине и о руским верницима. Богослужењу је присуствовао већи број руских исељеника, а након завршетка литургије сви клирици са присутним народом остали су на ручку организованом у част јубилеја Преосвећеног Владике.

Истог дана увече, епископ Леонид је позвао српску делегацију на свечану вечеру, током које је архимандрит Кирило одржао кратку беседу у којој је захвалио епископу Леониду на љубазном позиву да присуствује његовом јубилеју, истакавши да су наши народи вековима градили и чували јединство Православља које никакви спољашњи изазови нису могли да поколебају. Као пример братског односа два народа архимандрит Кирило је навео и боравак владике Леонида деведесетих година у Босни и Херцеговини, где је служио као војни капелан миротворачког контингента Руске Армије. Након беседе, отац Кирило је Владици поклонио скромни дар - копију иконе Пресвете Богородице Филермосе. Епископ Леонид је са дубоком захвалношћу примио дар и као пример православног јединства и добрих односа две Цркаве навео парохију Светог Николаја Жичког у Сантјагу, која већ дуже време функционише као заједничка, српско-руска православна заједница.

Претходног дана, у суботу, 10. октобра 2015. године, владика Леонид је председавао епархијском састанку који је одржан по први пут у историји Епархије. На састанку су разматрана разна питања и пастирске недоумице која се неминовно појављују у мисионарском раду на огромној територији латиноамеричког континента који у досадашњој историји није имао додира са Православљем. После занимљиве дискусије  донете су важне одлуке, које ће умногоме олакшати будућу мисионарску делатност свештеника Руске Православне Цркве у Јужној Америци. Између осталог, изабрани су чланови Црквеног суда епархије, као и Епархијски савет у који је једногласно изабран клирик Српске Православне Цркве јереј Душан Михајловић.