Бугарска Црква: Изабран Митрополит Варне и Великог Преслава

Викарни Епископ знепољски Јован – нови Митрополит

У недељу 22. децембра 2013. у синодалном параклису „Свети Цар Борис“ после Божанске Литургије Његова Светост Патријарх бугарски Неофит позвао је присутне Митрополите и чланове Светог Синода да приступе избору Митрополита Варне и Великог Преслава. Претходно су била изабрана два кандидата и њихова имена достављена овом централном изборном сабору.

Гласање је обављено почев од најстаријих према најмлађем, при чему је Патријарх Неофит први гласао. Константовано је да је од 12 чланова Светог Синода њих девет дало  глас за досадашњег знепољског Епископа Јована.

Нови Митрополит Варне и Великог Преслава Јован (Иво Михов Иванов) рођен је 13. фебруара 1969. у граду Јамболу. Од 1991. до 1993. похађао је Софијску духовну семинарију „Свети Јован Рилски“. Године 1998. завршава Богословски факултет на Софијском универзитету „Свети Климент Охридски“.

Године 1998. замонашен је, а 24. априла 1999. рукоположен је за јерођакона, а после два дана и у чин јеромонаха у Саборном храму „Свете Недеље“.

Од октобра 1999. провео је на специјализацији у Московској духовној академији, где је одбранио кандидатску дисертацију на тему „Учење о покајању по делима Светог Тихона Задонског“. У Бугарску се враћа 2001. године.

Следеће године блаженопочивши Патријарх Максим произвео га је у чин архимандрита, да би 18. марта 2007. био хиротонисан за знепољског епископа и био викарни  Епископ Бугарског патријарха.

Извор: Бугарска Патријаршија