Дигитализовање рукописа манастира Зографа

Софијски универзитет и бугарски манастир на Светој Гори Зограф договорили су се крајем октобра 2017. године да сарађују у десетогодишњем пројекту „Дигитализовани архив Зографа“. Први кораци у овом правцу учињени су још 2010. године, али су тада монаси услед неких претходних догађања били крајње неповерљиви. Наиме,  агенти тајне комунистичке службе украли су 1985. године тада најстарији познати историјски рукопис о Бугарима који је написао монах Пајсије у 18. веку. Тек 1997. године рукопис је враћен манастиру.

Драгоцени рукописи су нестали у прошлем веку, јер су их научници из Европе куповали будзашто или су их позајмљивали у истраживачке сврхе па их нису враћали. Јединственост овог архива састоји се у томе што он садржи збирку историјских и других докумената још из 10. века. Ту су многа документа из османског доба о односима исламских владара и православних манастира. Поред богослужбених књига и повеља, збирка садржи и лекарске рецепте и рецепте за кување, па и јапанске рукописе. Па ипак, најпознатији рукопис је управо споменуто историјско дело о Бугарима из 18. века које је дуго времена важило као најстарије дело ове врсте и било иницијална каписла за национално буђење.

Међутим, крајем новембра прошле године професор Љиљана Илијева изложила је на Југоисточном универзитету „Неофит Рилски“ у Благоевграду проналазак једног оригиналног рукописа на 100 година старијег о историји Бугара, који је саставио католички надбискуп Петар Богдан Бакчев (1601-1674.). Дело Петера Бакчева пронађено је у Модени.

Извор: Information Orthodoxie (с немачког Информативна служба СПЦ)