Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату

Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату
Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату
Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату
Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату

У Сурдулици отворен Научни скуп са међународним учешћем „Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату“

Химном Боже правде и песмом Сурдуличким мученицима које су отпевале монахиње манастира Светог великомученика Пантелејмона код Врања, у Сурдулици је 29. октобра 2015. године и званично почео са радом научни скуп са међународним учешћем "Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату". Скуп је отворио г. Радослав Павловић, саветник и изасланик Председника Републике Србије, а присутнима су се обратили и др Александра Поповић, председник Општине Сурдулица, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, декан Филозофског факултета у Нишу проф. др Горан Максимовић, проф. др Милан Кољанин испред Института за савремену историју, мр Владимир Ђорђевић, директор Народног музеја у Лесковцу, и протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Отварању скупа присуствовали су начелник Пчињског округа г. Славиша Булатовић, заменик градоначелника Врања г. Драгољуб Стевановић, декан Педагошког факултета у Врању проф. др Сунчица Денић, директор Архива Српске Православне Цркве г. Радован Пилиповић, начелник БИА у Врању г. Драгослав Ђикић, представници Војске Србије и Жандармерије, представници образовно-васпитних установа, представници Удружења потомака ратника Србије 1912-1918 и многобројни грађани.

Након званичног отварања Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске служио је парастос Сурдуличким мученицима и свима који су пострадали у Србији у време бугарске окупације. Осим горе наведених званица и гостију, парастосу је присуствовао велики број ученика Средње техничке школе у Сурдулици.

Први део научног скупа почео је у послеподневним часовима излагањима проф. др Александра Растовића, др Ивана Бецића, мр Дејана Антића и других.

Други дан Научног скупа "Бугарска окупација југа Србије 1915-1918" - Лесковац

Научни скуп "Бугарска окупација југа Србије 1915-1918" наставио је са радом 30. октобра 2015. године у сали Народног музеја у Лесковцу. У уводном делу другог дана скупа господин Верољуб Трајковић, један од секретара скупа, упознао је присутне о резултатима излагања учесника скупа првог дана у Сурдулици. Званице и учеснике скупа поздравили су др Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, и г. Владимир Ђорђевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Након тога, предавањем о бугарској окупационој политици на југу Србије од 1915. до 1918. године проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју у Београду, и званично је отворио радни део другог дана скупа. У том делу, свој рад изложила је и проф. др Мелиса Боковеј, професор на оделењу историјских наука Универзитета у Новом Мексику.

У Лесковцу затворен Научни скуп „Бугарска окупација југа Србије 1915-1918“

У сали лесковачког Народног музеја, 31. октобра 2015. године, уз обраћање г. Милоша Стојковића, специјалног саветника министра Александар Вулина за Косово и Метохију и сарадњу са Црквом, и обраћања Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, затворен је Научни скуп „Бугарска окупација југа Србије 1912-1918“, који је од 29. до 31. октобра 2015. године одржан у организацији Православне епархије врањске, Института за савремену историју у Београда, Филозофског факултета Универзитета у Нишу и Народног музеја у Лесковцу.

Затварању скупа претходило је усвајање закључака са скупа, које је пред присутне изнео г. Дејан Антић, историчар са Филозофског факултета у Нишу. У име домаћина скупа, поздравне речи упутили су и мр Владимир Ђорђевић, директор Музеја у Лесковцу, и проф. др Милан Кољанин са Института за савремену историју у Београду. Завршетак скупа била је прилика да председник Републичког одбора Удружења потомака ратника 1912-1920 уручи повељу захвалности Народном музеју у Лесковцу.

Закључци Научног скупа са међународним учешћем ''Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату'', Сурдулица - Лесковац, 29-31. oктобар 2015.

После тродневног Научног скупа са међународним учешћем ''Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату'' у организацији Епархије врањске, Института за савремену историју у Београду, Филозофског факултета у Нишу и Народног музеја у Лесковцу, учесници скупа су се сагласили у следећем:

1. Да су поднети реферати на Научном скупу дали значајан допринос у изучавању бугарске окупације југа Србије у Првом светском рату;

2. Поред општих тема, као што су: окупација Србије, повлачење српске војске, ратне операције, итд., већи део саопштења бавио се терором и злочинима бугарских окупационих снага над свештенством, чиновницима, учитељима, угледним домаћинима и осталим становништвом од 1915-1918. године;

3. Учесници скупа су се сагласили да је потребно наставити истраживања читавог периода и да се благовремено започну припреме за обележавање стогодишњице устаничких догађаја у областима захваћеним Јабланичко- топличким устанком као и њихових трагичних последица;

4. Учесници скупа сматрају да је потребно уложити додатне напоре да се прегледају архивски фондови у бугарским архивима и позову на сарадњу научне и наставне институције Републике Бугарске и компетентни стручњаци за овај период;

5. У складу са наведеним, било би пожељно да црквене реликвије, документи, архивска грађа, библиотечки фондови и друга културна и материјална добра, која су однета у периоду окупације са простора југоисточне Србије, буду још једном евидентирани и да се покрене иницијатива за њихов повратак аутентичним власницима;

6. Организатори и учесници скупа упутиће молбу Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве да се Сурдулички мученици уврсте у календар Светих Православне Цркве и

7. Учесници скупа су се сагласили да је, за потребе организације будућих научних истраживања значајних датума из српске прошлости, неопходна већа подршка и помоћ надлежних министарстава: Министарства просвете, науке и технолошкох развоја, Министарства културе и информисања, Министарства правде - Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, Министарства спољних послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У Лесковцу,

на дан Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског,
31. октобра, Лета Господњег 2015.

Епископ врањски Пахомије
директор Института за савремену историју проф. др Момчило Павловић
декан Филозофског факултета, Ниш проф. др Горан Максимовић
директор Народног музеја, Лесковац мр Владимир Ђорђевић

Извор: Епархија врањска