Бугарска Патријаршија: Прослава 1150-годишњице Крштења Бугара

Централна свечаност у Приски 2. маја. Српску Православну цркву представљаће Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије.

Његова Светост Патријарх бугарски Неофит са 14 митрополита, чланова Светог Архијерејског Сабора, упутио је православном бугарском народу Патријарашку и синодалну посланицу у којој се, између осталог, каже да је „дело Крштења нашега народа овенчано радом Светог цара Бориса – Михаила, који се велича „као Божји намесник“ и „освештани кнез Бугарске“, чија душа је „познала вољу Божју“. Услед тих заслуга Свети Борис I Михаил „био је прослављен од Господа чудесима и исцелењима која су се боголепно догађала на његовим моштима“.

Патријарх и Архијереји се радују поводом ове значајне годишњице, и очекују да народ и држава и даље раде на миру и благостању, које дарује Божја благодат, и да сви чврсто и непоколобиво исповедају спаситељну православну веру коју су први бугарски хришћански делатељи завештали да се спроводи  у живот и дело.

На крају Посланице наводи се кондак у част Светог цара Бориса: „Блажени царе Борисе, који стојиш пред престолом Вишњега, моли Христа Бога да дарује народу мудрост и силу, а нама који ти се молимо – спасење душа наших“.

Посланица је прихваћена на заседању Св. Синода 27. априла 2015. поводом празновања 1150-годишњице крштења бугарског народа. Централна прослава ће се одржати у Плиски 2. маја, што је и дан када се светкује Свети равноапостолни цар Борис I Михаил.

Тог дана ће у великој базилици у Плиски бити одслужена Божанска Литургија, када ће се прочитати Посланица Најсветијег бугарског Патријарха Неофита. На Литургији ће г. Борко Борисов, председник Владе Бугарске,  и г. Емил Белинов, директор Дирекције за вероисповедања, добити награду Његовог Величанства Симеона II, цара бугарског.

Поводом ове годишњице, у 19 часова истога дана одржаће се празнични концерт у Државној опери у Варни. Такође и 3. маја у Саборној цркви Успења Богородице у граду Варни Патријарх бугарски одслужиће Божанску Литургију.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског протођакон Радомир Ракић)