Бугарска полиција поклонила сребрну икону из 14. века Националном музеју историје

Сребрна икона Исуса Христа из 14. века из времена Другог бугарског царства (1185-1396) поклоњена је бугарском Националном музеју историје у Софији од стране бугарске полиције. Икона је правоугаона сребрна плоча  6 цм дуга и 5 цм широка. Њу карактерише слика Христа Сведржитеља (Пантократора) који седи на престолу, са изображењима Пресвете Богородице и Светог. Јована Крститеља са стране. ”Ликови су прелепо израђени од стране искусног клесача, и потпуно су сачувани. Ову икону је вероватно носио на грудима старији аристократа из времена Другог бугарског царства,” рекао је Божидар Димитров, директор Националног историјског музеја у Софији.

Конкретно, сребрна икона потиче из прве половине 14. века. Постоји хипотеза да је израђена у тадашњој бугарској престоници Трновграду, данашњем Великом Трнову. ”Познато је да је следећи бугарски цар, цар Михаило III Шишман (вл. 1323-1330) носио на својим грудима крст направљен од уобичајеног гвожђа, и често се заклињао, а сви су веровали, да је то био чудесни крст,” рекао је Димитров. У саопштењу Музеја стоји да је средњовековну икону за колекцију музеја поклонио инспектор Ангел Папалезов из јединице за борбу против криминалних дела по питањима предмета културног наслеђа Бугарске националне полиције.

Међутим, не наводе се подаци како је полицијски службеник дошао у посед средњовековне иконе, и да ли је она одузета од ловаца на благо или трговаца старинама.

Лов на благо и илегална трговина старинама раширили су се у Бугарској после пропасти комунистичког режима 1989. године (а изгледа и пре тога). Процене се разликују, мада неки сматрају да је то, после трговине дрогом, друга најпрофитабилнија активност за бугарску мафију. Једна недавна процена сматра да то представља годишњи обрт до 500 милиона бугарских лева (око 260 милиона евра) и да је број оних којих су у то уплетени између 5000 до 200.000-300.000, од којих већина спадају у сиромашне ловце на благо.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)