Цар Константин на Универзитету одбране

Прво предавање посвећено цару Константину одржано је на Универзитету одбране. Предавање је само једна од манифестација коју ће овај Универзитет организовати поводом 1700 година од доношења Миланског едикта.

На истом часу представници Студентске конференције Србије, кадетског парламента Универзитета одбране, професори, декани, ректор, представници верских заједница. Обрађује се лекција посвећена обележавању 17 векова Миланског едикта.                        

„Иницијатива се појавила пре пар месеци, и кадети парламента су учествовали у овој организацији и у припреми овог предавања, па ће вероватно бити још неких предавања или посета верским објектима“, каже кадет водник Марко Костић, председник Кадетског парламента Универзитета одбране.

„Кроз оваква предавања имамо шансу да проширимо своја знања не само из области војске и медицине коју ја студирам, него да сазнамо нешто више о хришћанству, како је постала званична религија", истиче Јелена Казарић, студенткиња треће године Медицинског факултета ВМА.

Његово Преосвештенство епископ хвостански Атанасије Ракита каже да млади о Миланском едикту знају највише из историје.

„Али, вероватно не знају довољно јер Mилански едикт je сигурно инспирација за једно успешно регулисање међуљудских односа на принципу слободе“, каже епископ Атанасије.

Предавање је организовано у складу са Споразумом о сарадњи Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке Српске Православне Цркве. Сарадња траје већ пет година.

„А као што знате, и на Војномедицинској академији је 2009. године устројен је параклис, па ми ту сарадњу негујемо и настојимо да наши кадети, будући официри, буду не само добри официри, добри стручњаци, него да буду у правом смислу интегрисани у друштвену заједницу у сваком погледу, па и у духовном смислу“, каже генерал-потпуковник Миодраг Јевтић, ректор Универзитета одбране.

Петогодишњица сарадње биће обележена различитим програмима, предавањима, обиласцима манастира и споменика културе.

Извор: РТС