Цариград: Нова сиријска православна црква биће изграђена у рекордном року

Syriac Orthodox church gives Istanbul new richness'Прва нова хришћанска црква у Турској од проглашења Републике 1923. године - Камен темељац положио је у августу 2019. председник Ердоган.

Изградња сиријске православне цркве Светог Јефрема у Цариграду - прве хришћанске цркве у граду од проглашења Републике 1923. године - одвија се у рекордном року. Грађевинска дозвола за цркву у округу Језилкеј (раније Санто Стефано) издата је почетком 2019. године, а градња је започета 3. августа 2019. године у присуству председника Реџепа Т. Ердогана. Како јавља католичка новинска агенција „Фидес“, посао се већ ближи крају. Нова црква биће освећена у првој половини 2021. године.

Црква има простора за 700 верника, служиће и као катедрала митрополиту Јусуфу Цетину, који је сиријски православни патријаршијски викар за област Цариград-Анкара-Измир. Број сиријских православних верника на овом подручју није тачно установљен, али област са ова три града већ деценијама представља омиљено одредиште за многе сиријске православне (дохалкидонске) хришћане са подручја источне Анадолије (Тур Абдин, Мардина, Амида, итд.). До сада су сиријски православни хришћани у Цариграду могли да се моле само у првобитно јерменској цркви Сурп Аздвадзадзин у округу Бејоглу, која је премала за све већи број посетилаца цркава.

Дана 3. августа 2019. председник Реџеп Т. Ердоган - у присуству васељенског патријарха Вартоломеја, сиријског православног митрополита Мор Филокена Јусуф Цетина и апостолског нунција, надбискупа Паула Фицпатрика Расела, положио је камен темељац цркве. Ердоган је овом приликом нагласио да је Турска прихватила више од три милиона избеглица, углавном муслиманске, хришћанске православне и језидске вероисповести из Сирије и Ирака. Међутим, никада није било „места за дискриминацију избеглица“, а неће га бити ни у будућности.

Ердоган је нову сиријску православну цркву назвао будућим „новим богатством“ за велики град, истакао „коегзистенцију“ религија и култура и нагласио да је „дужност Републике“  да се стара за верске потребе хришћана сиријске традиције. Ко год има „наклоност и оданост Турској“, тај је „грађанин првога реда“, казао је он.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)