Цариград: Слава храма при летњој резиденцији руског конзулата

Цариград: Слава храма при летњој резиденцији руског конзулата
Цариград: Слава храма при летњој резиденцији руског конзулата
Цариград: Слава храма при летњој резиденцији руског конзулата
Цариград: Слава храма при летњој резиденцији руског конзулата

Јуна 3, 2015, на празник светих равноапостолних цара Константина и Јелене одслужена је свечана Литургија поводом храмовне славе цркве у оквиру летње резиденције Генералног конзултата Руске Федерације у месту Буљук-Дере близу Цариграда.

Богослужењу је присуствоао Његова Све-Светост Патријарх васељенски Вартоломеј са члановима Светог и Свештеног Синода Цариградске Патријаршије. По благослову Московског патријарха Кирила, у богослужењу је учествовао настојатељ Подворја Московске Патријаршије у Карловима Варима (Чешка) протојереј Николај Лишчењук.

У храму су били и генерални конзул Русије у Цариграду А. В. Ерхов, други сарадници руске дипломатске мисије, као и генерални конзул Бугарске А.В. Радославов, руски грађани запослени или живе за стално у Цариграду, међу којима и потомци првог таласа емиграције, који чесно чувају традицију и историју руског Православља у Турској.

После Божанске литургије, коју је одслужио Велики архимандрит Цариградске Цркве Висарион (Комзиас), присутнима се обратио Све-свјатејши Патријарх Вартоломеј, који је евоцирао свој сусрет са Свјатејшим Патријархом Кирилом приликом освећења овога храма 2009. г., и замолио представника Московске Патријаршије да своме сабрату у Москви пренесе братске поздраве.

У име Руске Цркве Све-свјатејшем Патријарху васељенском Вартоломеју обратио се протојереј Николај Лишчењук, који је у спомен на овај догађај подарио највишем госту, Васељенском Патријарху, приказ Петропавловског храма у Карловима Варима, који је један од најлепших руских храмова у Европи, док је храму при Генералном конзулату подарена икона светих равноапостолних Кирила и Методија, просветитеља словенских.

Поводом храмовне славе руски генерални конзул је приредио свечани пријем.

***

Невелики храм св. цара Константина и Јелене подигнут је 1832. г. на територији летње резиденције Амбасаде Руског царства. После октобарске револуције био је затворен.

У последње време на терену конзулата обављају се значајни рестаураторски радови, међу њима и на самом храму.

Јула 6, 2009, Све-свјатејши Патријарх цариградски Вартоломеј и Свјатејши Патријарх московски Кирил обавили су чин малог освећења храма, да би у наставку Патријарх Кирил савршио Божанску литургију.

Извор: Московска Патријаршија