Цариградски патријарх у Минхену од 16. до 19. маја

Цариградски патријарх Вартоломеј I, у оквиру своје историјске пастирске визитaције у Немачкој од 16. до 19. маја, посетиће Минхен, метрополу Баварске.

Патријарх ће примити почасни докторат Римокатоличког факултета Минхенског универзитета, на коме је Патријарх као студент постдипломац провео две академске године, 1967-1968.

Свечана промоција, чин уручења почaсног доктората (Dr. h. c. – doctor honoris causa) обавиће се 16. маја у aula magna на Минхенском универзитету, након чега ће Његова Свесветост бити гост на Институту за православно богословље. На пријем у библиотеци Института позвани су сви студенти овог Института.

Патријарх Вартоломеј I, који је почасни поглавар преко 250 милиона православних хришћана, још је од својих студија у Минхену остао наклоњен и одан овом факултету, вели се у саопштењу. Његова заслуга је огромна за оснивање Института за православно богословље, адоптивног института при Католичком факултету.

Декан факултета, проф. др Бакхауз, вели да су три разлога била одлучујућа за избор патријарха Вартоломеја I за почасног доктора – теолошки, екуменски и социјално-културни. Као теолог, овај као „зелени Патријарх“ апострофирани великодостојник дао је одлучујуће импулсе савременом еколошком и социјално-етичком дискурсу. Он је у дијалогу са представницима Јевреја и Ислама, а посебно са представницима римокатолицизма, положио нове размере и парадигме религиозног међузаједништва. Са папом Бенедиктом XVI отпочети дијалог и напредак у међусобним односима двеју светских Цркава манифестован је личним присуством патријарха Вартоломеја I на чину устоличења папе Фрање, што је историјски преседан у историји Цркве.

У програму пастирске посете Васељенског патријарха у Минхену предвиђена су и два богослужења: у цркви Салватор 17. маја, и у цркви Свих Светих 18. маја, као и посета некадашњем концентрационом логору у Дахау 19. маја 2014. године.

Ову вест је пренео проф. др Анастасије Влецис, председавајући заједничке комисије на Институту за православно богословље у Минхену на сајту ове високошколске установе.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен