Часопис "Растко" - ОШ "17.октобар", Јагодина

Часопис „Растко", је школски часопис, који је намењен деци, а у коме искључиво пишу деца чланови новинарске секције школе коју води вероучитељ Борис Милосављевић, а која је у школи ради већ више од две и по године. Одобрењем директора школе Биљане Милановић, часопис издаје Основна школа "17.октобар" из Јагодине. Уз сагласност координатора за веронауку намесништва Беличког Епархије шумадијске јереје Јовице Јовановића, часопис уређује јагодински вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни консултанти у реализацији часописа јесу педагог школе Марина Антонијевић и вероучитељ ђакон Нинослав Дирак. Лектуру часописа врши наставник српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње о дану школе (17.октобра) и о Савиндану (27.јануара). До сада је из штампе изашло четири броја.

О самом часопису познати јагодински песник и писац Баја Џаковић каже :"Реч је о школском гласилу занимљиве и оргиналне концепције , јер превасходно настоји да негује традицију, љубав према хришћанству и православљу и , уопште, један здрав поглед на свет и живот", даље наставља:" Овај школски часопис у сваком случају само позитивно делује на младе".(недељник „ Нови пут" - број 2110, 29.октобар 2008.године.)

На крају да истакнемо да је овај превасходно дечији часопис пример доброг рада и сарадње вероучитеља и школе са једне стране и ученика са друге, и да се кроз активно учешће деце у овом корисном делу види потенцијал наше деце на добробит како државе тако и наше Цркве.

Извор: Епархија шумадијска