Централна прослава Рођења Христовог у Грачаници

Централна прослава Рођења Христовог у Грачаници
Централна прослава Рођења Христовог у Грачаници
Централна прослава Рођења Христовог у Грачаници
Централна прослава Рођења Христовог у Грачаници

Празник Рођења Господа Исуса Христа свечано је прослављен широм Епархије рашко-призренске.

Централна прослава Божића одржана је у манастиру Грачаници где је свету Литургију служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије. Поред више стотина верника из разних крајева Косова и Метохије прослави су присуствовали високи представници Владе Србије: први потпредседник Владе г. Александар Вучић, директор Канцеларије за Косово и Метохију министар г. Александар Вулин и министар одбране г. Небојша Родић.

У свечаности су учествовали и градоначелник Грачанице г. Бранимир Стојановић и председник грађанске листе „Српска“ г. Владета Костић као и представници осталих српских општина на Косову и Метохији. Након свете Литургије испред грачаничког храма присутнима су се обратили епископ Теодосије и г. Александар Вучић

Владика Теодосије је свима пожелео срећан и благословен празник Христовог Рођења. „Нека радост данашњег празника обасја срце сваког истинског Божијег човека, сваки дом хришћански, а исто тако и домове свих људи добре воље који желе да се мир зацари и завлада у свету. Христос се роди“, рекао је Владика Теодосије.

Александар Вучић изјавио је да је његова порука Албанцима да Срби желе мир, преговоре и разговоре, али и да Србија никад неће заборавити на свој народ, а посебно не онај на Косову и Метохији.

Вучић је, у обраћању грађанима после Божићне Литургије у манастиру Грачаници, истакао да положај српског народа није нимало лак наводећи као пример разбијање ћириличних табли у Вуковару или каменовање Срба јуче у Ђаковици. Он је додао да Србија реагује, мирно и суздржано, али не зато што је слаба већ зато што је јака. Србија жели економски да ојача и да ојача своју позицију у свету и обезбеди просперитет, додао је он.

Вучић је рекао да Србија са свима жели да гради добре односе, и поновио да Србија није ни мала, нити слаба, нити је за потцењивање и да неће заборавити ни оставити свој народ, а посебно не на Косову и Метохији. Он је навео да Србија за разлику од других никоме не прети, да је Србији потребан мир, благостање и нова радна места и додао да ће се и данас и са свештенством и са српским првацима на Косову и Метохији разговарати о томе да се што више људи запосли, да се заврши болница у Грачаници, отвори одељење Пољопривредног факултета у том месту, отворе нова радна места и погони и у другим општинама.

Извор: Епархија рашко-призренска