Централна прослава Светог Саве Просветитеља Српског у Новом Пазару

Централна прослава Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског оджана је ове године с благословом Епископа Теодосија први пут у Новом Пазару. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ Рашко-призренски Теодосије уз саслужење умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија, 15 свештеника и свештеномонах и 4 ђакона.

Међу служашчим били су и игумани више манастира Епархије (Црне Реке, Сопођана, Ђурђевих Ступова, Тушимље, Врачева и Св. Архангела код Призрена). У препуном храму Св. Николе окупило се око 300 верника међу којима је био нарочито велики број деце од којих се око 100 причестило.

Епископ Атанасије обратио се верницима беседом у којој је посебно говорио о светитељству као истинском просветитељству у Цркви Христовој. "Просвета је то да зрачимо светлошћу, светлошћу доброте, светлошћу истине, светлошћу љубави, светлошћу свега онога што Дух Свети даје. То је радост и мир и благодат у Духу Светоме", рекао је Владика Атанасије. У наставку беседе Еп. Атанасије говорио је о лику Св. Саве као највећег светитеља и просветитеља српског народа.

Након Свете Литургије шездесеторо деце рецитовало је песме у част Светог Саве. После рецитација деци су пакетиће уз светосавски благослов поделили Владика Теодосије и Атанасије, који је и сам деци у част одрецитовао једну песмицу. Протојереј ставрофор Томислав Миленковић, арх. намесник новопазарски са свештеницима потом је за свештенство и народ организовао послужење у парохијском дому и црквеној порти. У радосној атмосфери празника Св. Саве ово је била још јединствена прилика да се свештенство са верним народом и својим Епископом окупи у литургијском и народном сабрању и обележи име највећег сина српског народа Саве - Растка Немањића.

Епископи Теодосије и Атанасије су у поподневним часовима посетили село Дежеву као и манастире Сопоћани и Ђурђеве Ступове где су их дочекали настојатељи ових манастира, протосинђел Теоктист и протосинђел Герасим, са братијом и верницима. Увече у 18.00 часова почела је свечана Светосавска академија у дому културе у Новом Пазару. На академији окупило се око 800 гостију заједно са представницима локалне самоуправе и Војске Србије. Након што је Владика Теодосије као Епископ Рашко-призренски поздравио присутне, Владика Атанасије је одржао светосавску беседу говорећи о светосавском путу и позвању српског народа и о лику Првог Архиепископа Српског као истинског хришћанског хуманисте и просветитеља народног. У наставку академије одржан је пригодни културно-уметнички програм у коме су учествовали: црквени хор из Косовске Митровице, драмски уметник Соња Колачарић, појци цркве Св. Николе из Новог Пазара, Љиљана Поповић и етно-група Жива вода из Београда, певачка група Рашанке из Новог Пазара, КУД Рас из Новог Пазара и кавалиста Владимир Симић.

Извор: Епархија рашко-призренска