Честитке Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју

Молитвене жеље и честитке на избору Патријарху српском Г. Иринеју упутили су првојерарси свих помесних Православних Цркава као и представници Цркава и верских заједница у Србији. Његова Свесветост Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј честитао је новоизабраном Патријарху српском Г. Иринеју речима братске љубави да је захвалан Богу што је српски народ добио духовног оца и Патријарха.

Патријарх српски Г. Иринеј је добио и честитку од Патријарха московског и све Русије Г. Кирила: "У име све пуноће Руске Православне Цркве срдачно Вам честитам избор на Патријаршијски престо. Саборни ум Српске Православне Цркве, предвођен Светим Духом, препознао је у вама наследника њених богомудрих предстојатеља, који су се у различитим временима трудили на изградњи духовног дома Српске Православне Цркве. Од сада Ви сте наследник дјела великог светитеља српског Саве, пећких патријараха, карловачких митрополита, као и свих блаженопочивших наследника њиховог високог служења, међу којима је и Његова Светост Патријарх Павле, чијим подвижничким трудом је Српска Православна Црква последњих деценија часно наставила своје високо назначење - предавање Христове свјетлости милионима вјерујућих срца. Драги брате! Нека свемилостиви Бог ниспошље Вашој многострадалној и богољубивој пастви мир и утјеху, а Вама дарује крепост тјелесну и Своју свемоћну и неисцрпну помоћ на многе и добре године."

Архиепископ берлински Г. Марко срдачно је честитао избор Патријарху српском. Сматрам да је избор Архијерејског Сабора заиста избор Божији и желим Вашој Светости Божију помоћ у служењу Господу и Његовој Цркви и православном српском народу.

У честитки коју је потписао кардинал Валтер Каспер насловљеној „Његовој Светости Иринеју, Архиепископу Пећком, Митрополиту Београдско-карловачком, Патријарху Српском" изражава се задовољство избором новог поглавара СПЦ. Нека вам Господ подари многе духовне дарове, мудрости, јакости и разборитости да би могли да служите Цркви Христовој са његовом истом љубављу", наведено је у честитки коју је пренела Апостолска Нунцијатура. У честитки Хрватске бискупске конференције, коју је потписао монсињор др Марин Саркић, преноси се жеља да две Цркве неуморно сарађују у прожимању и оплемењивању савременог друштва аутентичним јеванђелским вредностима.

Милошћу Божијом примили сте на себе бреме патријаршијског трона, али као што псламопојац цар Давид каже (Пс.55:23): Стави на Господа бреме своје, и Он ће те поткрепити. Нека би Ваши дани на патријаршијском трону били испуњени мудрошћу и благошћу, разумевању и љубављу самилосном, на добро свих грађана наше отаџбине, поручује у својој честитки Исак Асиел, рабин Јеврејске заједнице Србије.

Честитке Патријарху Српском Г. Иринеју стигле су и из Светског савета цркава, као и из Евангеличке цркве у Немачкој.

"Поводом Вашег избора на патријарашки трон, желим да Вам пренесем честитике са искреним жељама да учините све што је у Вашој моћи на добробит Цркве и народа. Као Председник Републике искрено се надам да ћемо наставити да сарађујемо на добро свих и на изградњи једног бољег и праведнијег друштва за све грађане Србије", истиче се у честитци г. Бориса Тадића, Председника Републике Србије.

У честитци Др Рајка Кузмановића, Председника Републике Српске, између осталог пише: "Увјерен сам да ћете, уз Божију помоћ, достојно и савјесно обављати часну дужност патријарха српског и наставити да јачате јединство и саборност Српске Православне Цркве, као стабилне институције вјерне апостолској традицији и посвећене ширењу Христове ријечи. Српска Православна Црква с правом ужива велико повјерење и углед у нашем народу." "Нека тако буде и у будућности, са Вама на трону српског патријарха", поручио је председник Кузмановић.

Председник Црне Горе Филип Вујановић упутио је честитку новоизабраном српском патријарху Иринеју: "Честитам Вам избор за патријарха српског у вјери да ћете благим ријечима и порукама помоћи слогу и љубав у име мира и правде - људске и божије. Слогу међу људима и вјерницима православним и свим другим. Православним без обзира на нације, нарочито његујући блискост и слогу вјерника црногорских и српских и ова два народа, тиме и посебност Митрополије црногорско-приморске која је, управо и због те особености, и канонски и суштински, православна."
Честитајући на избору за предстојатеља Српске Православне Цркве, Димитриј Медведев, председник Руске федерације, поручио је Патријарху Иринеју: "Надам се да ћете по угледу на блаженопочившег Патријарха Павла и многе Ваше предходнике на патријарашком трону дати значајан допринос јачању вишевековних братских веза које спајају народе Русије и Србије."

Православни верници са свих светских меридијана упутили су велики број телеграма са молитвеним жељама Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју да брод Српске Цркве води у једниству и саборности на многаја љета.