Цетињски манастир и Богословија светог Петра Цетињског свечано и молитвено прославили свога покровитеља

Цетињски манастир и Богословија Светог Петра Цетињског свечано су и молитивено, у сриједу 31. октобра, прославили празник светог оца нашег Петра Цетињског и светог апостола и јеванђелиста Луке.

Прослава Лучиндана на Цетињу почела је у навечерје празника, у уторак 30. октобра, свечаним празничним бденијем које су, поред моштију Цетињског Чудотворца, уз саслужење великог броја свештенства и уз појање ђака Цетињске Богословије, служили Виокопреосвећена Господа архиепископи: Цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Горњенски и Волговски Артемије из Бјелоруске Православне Цркве Московске Патријаршије.

На празник светог Петра Цетињског свету архијерејску Литургију поред моштију Митрополита Петра Првог служили су Виокопреосвећена Господа Архиепископи: Цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Горњенски и Волговски Артемије из Бјелоруске Православне Цркве Московског Патријархата уз саслужење Преосвећене Господе Епископа: умировљеног Захумско-херцеговачког Атанасија, Будимљанско-никшићког Јоаникија, Нишког Јована, Рашко-призренског Теодосија и Липљанског Јована.

За пјевницом су појали ђаци Цетињске богословије, који празник Светог Петра Цетињског светкују као свог небеског заступника.