Четврта међународна конференција о Православној црквеној музици

Четврта међународна конференција о Православној црквеној музици завршила се у петак 10. јуна 2011. године овде, на Богословском факултету Универзитета у Источној Финској. Конференција, чији је домаћин Међународно удружење за Православну црквену музику (ISOCM), представила је учеснике из двадесет различитих земаља са радовима на општу тему конференције "Јединство и разноликост у православној музици: теорија и пракса".

- Ова, Четврта међународна конференција о Православној црквеној музици, била је тријумфални доказ колико је неопходан ISOCM у свету, истакао је свештеник Иван Муди, председник одбора. - Имали смо учеснике из више земаља него раније, и они су дочекани у истој гостољубивој атмосфери као раније - што је пример учења и размене идеја на практичном, теоретском и теолошком нивоу.

Међу темама које су биле разматране била је и литургијска парохијска пракса, теолошко схватање музике у цркви, као и упоређивања различитих традиција у појању. Учесници конференције такође су појали током вечерњих служби и литургија које су служене у току недеље, на тај начин дајући практични елемент радовима које су представљали. Поред тога, одржане су седнице о главним црквеним песмама где је представљена Грузијска литургијска музика, заједно са концертом грузијских и византијских црквених песама.

Презентације које су одржане током конференције биће објављене 2012.

Основан 2005, ISOCM настоји да обезбеди отворену платформу за музичаре, музикологе, певаче и композитори која подстиче дијалог, размену информација и идеја и инспирише сарадњу. Друштво види унапређење комуникације између Истока и Запада, као један од својих приоритета. Конференције које се одржавају сваке друге године у Јенсуу, у Финској, су само један од начина на који ISOCM постиже свој циљ.

- У свету који често има тенденцију да вреднује једнообразност, ISOCM показује да је огромна разноликост могућа у оквиру основног јединства, рекао је отац Иван, додајући: Ово јединство се налази у основним истинама које се преносе богатством великог избора музике која је писана за химне Православне Цркве.

ISOCM је домаћин Међународне конференције почетком јуна сваке друге године. Током ове, четврте по реду конференције, било је потврђено да се почиње са планирањем пете конференције у јуну 2013. године. Додатне информације и заказани датуми биће објављени на сајту www.isocm.com у месецима које следе.

За додатне информације, слике и видео клипове са ове конференције посетите: http://www.isocm.com/conferences/2011/index.html