Чајниче: Са Христом ћемо васкрснути

Чајниче: Са Христом ћемо васкрснути
Чајниче: Са Христом ћемо васкрснути
Чајниче: Са Христом ћемо васкрснути
Чајниче: Са Христом ћемо васкрснути

У храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу Пасхално евхаријстијско славље отпочело је уранком у 5 часова са литијом око храма. И ове године, као и претходне, вјерници чајничких парохија имали су част и благослов да дочекају и преузму Благодатни огањ из Светог града Јерусалима. Светом Божанском Литургијом началствовао је старјешина храма протојереј-ставрофор Момир Васиљевић, уз саслужење протојереја Драгише Симића  и ђакона Срђана Пјевца.

Велики број вјерног народа приступио је светој тајни причешћа. Прочитана је посланица Патријарха српског г. Иринеја. На крају евхаристијског сабрања, традиционално су подијељена црвена васкршња јаја. Прослава празника над празницима, онако како то и Оци свједоче да је цијели наш живот заједничарење с Богом (Евхаристија), настављена је и ван чајничког храма. По традицији и предању старих одржана су многа културна, традиционална и такмичарска дешавања, додатно украшавајући прославу Пасхе.

Најприје је одржана Васкршња туцијада у Дому културе „Филип Вишњић“ у Чајничу, гдје је од  80 такмичара најјаче јаје имао Павле Катана, који је у финалу побиједио Стефана Пејовића. Уз културно-умјетнички програм одржано је и такмичење у ношењу јајета у кашици, на којем је од шест такмичара прво мјесто освојио Огњен Ристановић. Такође одржана је и туцијада на Лукама, гдје је од 66 учесника побједу однио Радован Караџић, док је друго мјесто освојио Димитрије Радовић. Награду за најљепше нашарано јаје добио је Дамјан Тадић.

У Старој цркви приређена је изложба литерарних и ликовних радова дјеце из обданишта у чајничу, ученика основне школе и средњошколског центра. Тема изложбе била је „С Христом ћемо васкрснути“, а обогатиле су је жене из Кола српских сестара са ручним радовима, те више самосталних Чајничких умјетника са радовима посвећених Васкрсењу. Најбоље литерарни рад написала је  Љиљана Ковачевић, док је најљепши ликовни рад насликала  Теодора Радмиловић. Награде најбољима у свим категоријама Васкршњих такмичења уручене су на свечаној академији, коју је након вечерње службе приредио црквени хор „Красница“. Вечерње богослужење увеличало је и присуство хора „Свети Николај Жички“ из Чачка који је предводио протојереј Србољуб Хаџи-Стојковић.