Часописи Епархије крушевачке

Последњи број часописа Епархије крушевачке Православна вера и живот, поред штампаног издања, доступан је нашим читаоцима у електронском издању у ПДФ формату. Деца, потреба за децом и рађањем деце главна је тема овог броја. У њу нас уводе речи Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, а за њима и песма Да нас беше петоро у мајке. У овом броју имамо и прилог о задужбинарству госпође Душанке Фелдбауер, о њеном животном путу и богоугодној намери да буде ктитор новога храма који се гради у Крушевцу – цркве Светог Апостола Павла и Светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Ту су и други радови и прилози, и архипастирска делатност Епископа крушевачког Господина Давида.

Трећи број часописа за децу Богомладенац, који издаје наша Епархија, на Савиндан је обрадовао на хиљаде деце широм епархије. Коначно је доступан и у електронском облику и сви који желе могу да га погледају на линку наше презентације. У часопису има много корисних садржаја за децу – поучних текстова и песама, игри, задатака, цртежа. А као тема броја уочавају се: родитељство, Свети Симеон Немања, Свети Сава. Иако је намењен деци, часопис се најискреније препоручује и родитељима. Ево уводне речи Његовог Преосвештенства:

„Дечје молитве су вода која гаси пламен гнева и греха одраслих. Све док нас Сунце буде грејало, а птице нам се песмом обраћале, и цвећа било у изобиљу и миомириса обилнога свуда око нас, све докле буде било деце, и њихов жагор нас радовао, биће и наде да ћемо сви моћи постати као деца. Ако огорченост оптерећује наше срце, радост га сигурно растерећује и ослађује. Гнев, злопамћење и мржња претварају наш лик у маскоту, а нашу душу у још једну област пакла. Док радост, незлобивост и љубав претварају наш лик у икону са душом, и у још једну област раја.“

И песма Задатак родитеља песника Радета Јовановића:

Осим испуњења дечјих жеља
већи је задатак родитеља
поспремити ујутру изнова
собу пуну слатких дечјих снова,
поставити сваки дечји санчић
у свој дневни и радни ормарчић.

***

Ако време не посветиш њима
смешан си са скупим поклонима.
Боље седи са децом на под,
па покрени васионски брод.
Родитељ је не да звезде скине,
већ да с децом међу њима сине.