Честитка Архиепископа петергофског Амвросија митрополиту Амфилохију

Његовом Високопреосвештенству Архиепископу цетињском, Митрополиту црногорско-приморском зетско-брдском и скендеријском, Егзарху свештеног трона Пећког г. Амфилохију, почасном доктору Санкт-Петербуршке духовне академије Руске Православне Цркве

Ваше Високопреосвештенство, љубљени у Христу Владико!

У име професора, наставника и студената Санкт-Петербуршке Духовне Академије Руске Православне Цркве, као и у своје лично са великим поштовањем приносим Вам срдачне и најискреније честитке поводом тридесет година архијерејске и 25 година службе Вашег Високопреосвештенства на трону Митрополита црногорско-приморских.

Божанственом пастироначалнику Христу, било је угодно да Вас узведе у почаст Вишњег звања у Христу Исусу, и да повјери Вашој Светињи на архијерејско старање древну Митрополију Српске Православне Цркве, украсивши је Вашим многочисленим даровима, и препоручивши мудром руковођењу Вашег Високопреосвештенства словесно стадо, сабрано и сачувано старањем Ваших блажног спомена претдходника -Митрополита.

Брижном очинском љубављу и надахнутом светитељском ријечју Ви учите пастире са смиреношћу и мудрошћу да „напасају Цркву Господа и Бога, коју Он стече Крвљу својом“.

Важно је поменути и Вашу архијерејску бригу о обнови и изградњи огромног броја храмова и манастира у Митрополији, обнови свештенства и монаштва, развићу духовног образовања, ширењу мисије Цркве у савремном друштву Црне Горе.

Дужни смо свједочити да Ваше Високопреосвештенство није добило само изврсно богословско образовање, већ сте унасљедовали велико духовно искуство својих учитеља преподобних Јустина Ћелијског и Пајсија Светогорца.

Ви сте познати цијелом православном свијету као истакнути богослов, црквени писац и публициста, ревносни поборник православне вјере, неуморни архијереј, а као једна од многобројних потврда свега тога је и уручени Вам почасни докторат Санкт-Петербуршке Духовне Академије Руске Православне Цркве.

У савременој епохи нивелисања и гажења традиционалних духовно-етичких вриједности Ви сте Ваше Високопреосвештенство, неустрашиви заштитник свог многострадалног народа којем се агресивно намеће туђи, западни начин живота, против којег отворено иступате, стојећи на стражи историјске истине, ви пружате активни отпор секуларном и антихристовском моделу развића европског друштва, браните православно јединство и духовно здравље српског народа.

Русија и њен благочестиви народ постали су истински драги и блиски Вашем срцу. И до сада Ви, Ваше Вископреосвештенство његујете посебан однос и љубав према Руском православљу.

Увијек, посјећујући Руску Православну Цркву, ви се сријећете са неизмјенљивом узајамном љубављу и дубоким уважавањем архипастира, клира и мноштва вјерника наше Цркве, који вас дочекују као високог и увијек радо виђеног госта.

Познато је да Црну Гору и Сјеверну Престоницу Русије вежу особите духовне, историјско-политичке и културне везе.

На овај празнични дан, присаједињујући се свима који узносе молитве за здравље и благоденствије Вашег Високопреосвештенства, молитвено желим Вам мира, благодатног утврђења духовних и тјелесних сила, духовне радости у Господу Исусу и његове неоскудијевајуће помоћи у Вашем старању ради добра Ваше богољубиве пастве.

Нека Вас молитвени покров великог црногорског Светитеља Петра Цетињског увјек прати у Вашем Архипастирском служењу.

Са љубављу у Христу и лијепим сјећањима на наше заједничарење пред Престолом Божијим,

ректор Санкт-Петербуршке духовне академије
Архиепископ Амвросије

Извор: Митрополија црногорско-приморска