Честитка Патријарха српског Сверуском Патријарху поводом јубилеја руског монаштва на Светој Гори

Најсветији Патријарше московски и све Русије, возљубљени у Христу брате и саслужитељу Наше смерности, господине Кириле, братски целивајући у Господу Вашу Светост најсрдачније поздрављамо

У братској љубави честитамо Вашој возљубљеној и многопоштованој Светости, и у Вашој личности пуноћи Руске Православне Цркве, хиљадугодишњицу руског монаштва на Светој Гори Атонској. Овај велики јубилеј има свеправославни значај, јер и сам Врт Пресвете Богородице у себи сједињује и негује сву разноликост православних народâ, дарујући нашој Светој Цркви Православној мноштво светитеља и угодника Божјих који су, будући напојени са извора светогорске духовности, сведочили живу веру у Распетог и Васкрслог Господа Христа, у својим отаџбинама међу својим народима. Свети Антоније Печерски се управо кроз Свету Гору пројавио зачетником руског монаштва, а Свети Сава Српски равноапостолним просветитељем свога народа.

Српска Православна Црква се са великим поштовањем сећа старог руског манастира који је данас познат као Стари Русик, где је Свети Сава Српски примио монашки постриг. Управо овај стари манастир, који је уз задужбину Кнеза руског Владимира манастир Ксилургу обележио почетке руског монаштва, нераскидиво и трајно повезује руску и српску православну духовност.

Свесрдно Вам честитајући овај свеправославни јубилеј, молитвено се придружујемо овом благословеном сабрању у наручју Пресвете Богородице и још једном Вас у братској љубави поздрављамо сверадосним поздравом:

Христос васкрсе – Заиста васкрсе! 

Патријарх српски

ИРИНЕЈ