Четири деценије храма у Вајколу, Аустралија

Четири деценије храма у Вајколу, Аустралија
Четири деценије храма у Вајколу, Аустралија
Четири деценије храма у Вајколу, Аустралија
Четири деценије храма у Вајколу, Аустралија

Црквена општина Свети Никола у Вајколу прославила је 28. маја 2017. године храмовну славу и јубилеј - 40 година од освећења светог храма које је 27. априла 1977. године обавио епископ Димитрије. Свету Литургију служили су парох протојереј-ставрофор Велибор Бојић, протонамесник Станиша Остојић и јереј Никола Стефанов. После свете Литургије уследила је славска литија око светог храма. Лепо је било видети многобројни верни народ, поготово дечицу која носе иконе у рукама. По уласку у цркву, обављен је славски обред.

На свечаној академији и славском ручку сала је била испуњена до последњег места верницима из Вајкола и сестринских парохија. Поред служашчих свештеника и јереја Ђорђа Петровић, пароха са Златне Обале, сабрању је присуствовао и г. Живан Златковић, подпредседник Црквене општине из Рос улице, као и поштовани гост из Мелбурна г. Ранко Ћосић, предавач Универзитета у Мелбурну. Овом приликом присутни су се сетили учесника у градњи светог храма као што су: Стеван Богдановић (који је у свом говору евоцирао успомену како је као младић учествовао у обележавању темеља за цркву), Јован и Милка Влаисављевић, Никола Влаисављевић, Милан и Анка Ћуић, Станојка Грубешић, Мила Настић, Милица Божић, Петар Стојановић, Стака Војводић...

Свечани славски ручак био је улепшан наступом Фолклорне групе Косовски божури. У свом говору председник Црквене општине  Стеван Влаисављевић је, поред осталог, укратко подсетио парисутне на богату историју храма и на све оне који су уложили свој труд на изградњи и улепшавању светог храма од 70-их па до данас.

Том приликом подељени су специјални медаљони и захвалнице свим приложницима за иконописање храма који су приложили $500.00 или више. Уз Божју помоћ, архимандрит Алексеј из руског Преображенског манастира код Бомбале, са својим сарадницима, почеће иконописање почетком октобра у славу Бога и част Светог Николаја Мирликијског Чудотворца и на духовни узрастај свих парохијана.

Милан Станимировић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска