Четири века храма у Врлици

Четири века храма у Врлици
Четири века храма у Врлици
Четири века храма у Врлици
Четири века храма у Врлици

На седму недељу по Васкрсу света Литургија је служена у цркви Светог Николаја у Врлици. Литургијом је началствовао парох имотски, протојереј Драган Михајловић уз саслужење пароха врличког, јереја Милана Кадијевића. Црква Светог Николаја у Врлици или, како је у народу зову, црква Светог Нике, празнује као храмовну славу празник Преноса моштију Светог Николаја. На овај празник прије 399 година, тачније 1618. године, у овом храму је одслужена прва Литургија, тако да ће следеће године овај храм прославити велики јубилеј – 400 година постојања.

По обичају, уколико се храмовна слава празнује радним даном, централна прослава буде организована у прву недељу по празнику. Тако је по завршетку свете Литургије пререзан славски колач и обављена свечана литија око храма.

Протојереј Драган Михајловић се по завршетку службе обратио вјерном народу пригодном бесједом. Као некад и сам јереј врлички, он је подсјетио народ на значај и улогу који Свети Никола има у народу овог краја и позвао их да чувају своје светиње и његују основне хришћанске врлине, не само ријечима, него и дјелима, јер само тако могу бити народ Божји. По завршетку свете Литургије у парохијском дому уприличено је послужење за вјерни народ.

Извор: Епархија далматинска