Свеправославна смотра хорова у Минхену

Синаксис хорова у Минхену одржава се сваке године по реду у једној од православних аутокефалних цркава већ 14 година на празник Недеље Православља, односно сећање на иконокластичку контарверзу и тријумф иконофила. На тај дан се у многим храмовима одржавају литије/процесије са иконама. Минхен је цитадела многих православних цркава. Тако је на овом спиритуалном концерту наступило девет хорова, показавши ширину музичких варијација и естетике, фолклора утканог у литургијско и надасве литургијско заједништво у свим многоструким фасетама кроз отпеване композиције.

На овогодишњој смотри хорова учествовало  девет хорова православних Цркава  – Руске Цркве Московског Патријархата, као и Заграничне Руске Цркве, хора Грчке Православне Митрополије за Немачку, Антиохијске Цркве, Грузијске Цркве, Јерменске Цркве, Румунске Цркве, Бугарске Цркве и Српске Цркве.

У присуству Високопреосвећеног архиепископа др Марка Арнта из Руске Заграничне Цркве и великог броја клирика свих наведених православних цркава у препуном храму Светог Великомученика Јована Владимира у Минхену оджан је овај концерт духовне музике, сведочећи јединство и разноликост православног музичког предања.

протојереј-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)