Дванаести школски сабор народне традиције

Дванаести школски сабор народне традиције
Дванаести школски сабор народне традиције
Дванаести школски сабор народне традиције
Дванаести школски сабор народне традиције

У години када београдска Основна школа Исидора Секулић обележава две велике годишњице, 140 година од рођења уважене српске књижевнице и 55 година постојања школе, она је као добар домаћин угостила више основних школа на овогодишњем Сабору народне традиције.

Традиција, култура, наука и веронаука - сви су под заједничким кровом, а сарадња изванредна. Сабор данас поново показује да се чува наш дух и да се од заборава чува оно што је вредно, као и да је наша традиција чврст ослонац сваког од нас на путу напретка.

Поздравно слово је упутила директорка школе Исидора Секулић гђа Виолета Вукићевић, а свечано слово на отварању казивала је наставница српског језика Биљана Ђорђевић. Школске 2016/17. године уписан је већи број ученика на веронауку, чули смо од Томе Ивковића, који је већ тринаест година вероучитељ у Основној школи Исидора Секулић. Интересовање за црквени живот у парохијској заједници окупљеној око Вазнесенске цркве, изражено је и у учествовању ученика у црквеном животу; за ученике ове школе велика је радост учешће у Спасовданској литији. 

На овогодишњем, дванаестом по реду Сабору, учествовали су и приказали своје таланте ученици из школе домаћина и београдских основних школа Стефан Немања и Војвода Мишић. 

Посебно је било велико радовање због учешћа школа ван Београда: Растко Немањић Свети Сава (Нова Пазова); Бошко Палковљевић Пинки (Стара Пазова); Доситеј Обрадовић (Нови Сад); Петар Кочић (Јково); Вук Караџић (Шабац и Ћуприја); Прота Матеја Ненадовић (Бранковина); Милован Глишић (Ваљевска Каменица); Доситеј Обрадовић (Пожаревац); Бранко Радичевић (Равно Село); Душан Даниловић (Радљево). 

Гости Сабора дошли су из источне Србије, Словеније и Бугарске. Дружење младих основаца наставља се након саборовања код њихових домаћина којима ће представити своју културу и традицију. Сабор је почео песмом, наставио се дефилеом Балканском улицом до Теразија и до школе, а на лицима људи видели смо дивљење пред дечјом лепотом и великим трудом да покажу оно што смо ми одрасли у великој мери заборавили. Данас смо видели културно-уметнички програм који је, сем песме и игре, садржао историју, питалице, загонетке и одгонетке, подсећање на старе занате, обичаје...

Запажен је наступ основаца из Ваљевске Каменице Моба, који нас подсећа на живот села и некадашње заједничко учествовање у свим радовима у једном домаћинству, у једном селу. Видели смо данас да Бог станује у срцима младих, али и њихових учитеља који су били у пратњи. Свака основна школа је дала угледне људе, а Ваљевска Каменица дала је до данас три докторанта, али и протођакона Радомира Ракића, библисту, преводиоца, ранијег уредника листа "Православље", а данас главног и одговорног уредника Информативне службе Српске Православне Цркве.

У пратњи деце из Ваљевске Каменице били су учитељи Слободан Деспић и Биљана Марковић. Око богате трпезе коју су приредиле мајке из Ваљевске Каменице, а  која је била два пута домаћин Сабора традиције, окупио се највећи број учесника и гостију дивећи се свему што су приредиле. Сабор је трајао до 17 часова, а пријатељске везе се продубљују и настављају и после Сабора.

З. Зец