Четврта недеља по Духовима у Салзбургу

Четврта недеља по Духовима у Салзбургу
Четврта недеља по Духовима у Салзбургу
Четврта недеља по Духовима у Салзбургу
Четврта недеља по Духовима у Салзбургу

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј био је у канонској посети Црквеној општини Салзбург. Посета је започета у суботу, 16. јула 2016. године, присуством епископа Андреја на вечерњој служби у храму Покрова Пресвете Богородице у Салзбургу. Вечерњом службом началствовао је јереј Никола Пантић, парох из Браунауа. Певницу је предводио Епископ са старешином храма свештеником Јованом Говедарицом и ђаконом Филипом Милуновићем из Беча.

Након вечерње службе је одржан парастос генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и свим пострадалим Србима, војсковођама, генералима и војницима који су своје животе положили за Крст Часни и слободу златну. Епископ је похвалио иницијативу групе верника који су се посебно спремили за ову прилику и који се сећају својих предака. Након парастоса је њиховом добротом припремљена заједничка вечера.

У недељу, 17. јула 2016. године, епископ Андреј началствовао је светом архијерејском Литургијом, уз саслуживање јереја Јована Говедарице и ђакона Филипа Милуновића.

Храм је био испуњен верницима, а ту чињеницу је Епископ у својој надахнутој беседи посебно похвалио, обзиром на то да се налазимо у дијаспори, али такође и у периоду летњег одмора. Његово Преосвештенство се у беседи осврнуо на историју и развитак Православља у дијаспори, посебно Западној Европи, где постоје сведочанства да су Срби преко 100 година присутни и активни. Најбоље сведоче храмови који су подигнути, а чувен је храм Светог Спиридона у Трсту, који се налази на територији наше Епархије.

Епископ се тиме надовезао на Велико освећење храма у Салзбургу које је пре непуних месец дана на свечан начин обављено и које ће по својој складној и професионалној организацији остати дуго у памћењу. Овај храм ће као и многи други сведочити кроз историју о присуству Срба на овим просторима Европе.

Светој Чаши су приступили верници и деца, а Епископ се пре дељења нафоре још једном захвалио свима на доласку. Потом се отац Јован захвалио Епископу на архипастирској бризи коју показује својим честим присуством у овој Црквеној општини. Након дељења нафоре је приређен заједнички ручак добротом Црквене општине Салзбург. Током ручка се Епископ посебно посветио двојици верника који су избегли из Сирије, а присуствују редовно на светим богослужењима у нашем храму.

У повратку за Беч је епископ Андреј обишао вернике Црквене општине у Гмундену, где се организовао састанак ради одржавања и унапређења Црквеног живота и поретка у бецирку Гмундену, Феклабруку и околини.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска