Читаоци сајта „Двери“ сматрају да је одбацивање Истанбулске конвенције догађај деценије

Истраживање међу читаоцима бугарског сајта „Двери.бг“  показало је да је најважнији догађај у животу Бугарске Православне Цркве у  другој деценији 21. века одбацивање Истанбулске конвенције 2018.

На друго месту поставили су избор Његове Светости патријарха Неофита за предстојатеља БПЦ 2013. године. Читаоци су бирали међу најзначајнијим догађајима које су поменули током протекле деценије.

Значајно је да су  као најважнији догађаји узети они са јаким политичким последицама а од значаја су за Цркву. Многи су верници одбацивање Истанбулске конвенције схватили као чин одбране људских хришћанских вредности и традиција. Мишљење Св. Синод против увођења у бугарско право родно нејасног појма добио је јавну тежину и препознале су га и друге важне институције, међу којима и Уставни суд ове земље.

Други најважнији догађај - избор предстојатеља Бугарске Цркве, показује важну улогу коју читаоци сајта „Двери.бг“ дају институцији БПЦ. У лицу Патријарха бугарски хришћани виде фактор од пресудана за приоритете у бугарском црквеном животу.

Трећи најважнији догађај за читаоце „Двери.бг“ је национално изјашњавање за увођење верске наставе у бугарске школе 2010. Десет година након ове велике иницијативе, руководство Бугарске Цркве наставља да се залаже за увођење предмета Религија као обавезног у редовни наставни план и програм. За то време, Министарство просвете и науке организовало је Друштвени савет, који је припремио нове наставне програме о религији од 1. до 12. разреда и расписао конкурс за уџбенике. Извештава се о повећању броја ученика који похађају овај предмет током 2019. године, а министар просвете је обећао да ће, ако се повећа интересовање родитеља и ученика за тај предмет, планирати његово премештање у обавезне школске предмете.

Процеси и догађаји последње деценије показују на то да Бугарска Православна Црква ужива велико поверење јавности и да државна власт пружа финансијску подршку и помоћ њеним активностима. Истовремено, очекујесе да ће Црква ефикасније делати на пољу парохијског просвећивања, социјалног рада и пастирског старања..

Извор | Photo: Dveri.bg (с бугарског Информативна служба Српске Православне Цркве)