Члан европског парламента: Прогонство крста из Европског парламента

Члан Европског парламента ”партије породица” у Бриселу Арне Герике ојађен је чињеницом што је једини крст из Парламента ”изгнан”.

Једини крст који је стајао на јавном располагању прогнан је са једног централног места у ”најудаљенији угао” здања. Ову примедбу је изразио члан Парламента ”партије породица” Арне Герике (Тесин код Ростока). Један и по метар високи крст од метала стајао је од октобра 2004. на истом нивоу са салама за конференције фракција. На том месту се спајају различита крила здања тако да су га и политичари и посетиоци могли видети.

Сада се налази на највишем спрату једног дела зграде ”прикљештен између врата за бекство у опасности, старог телефона и апарата за гашење пожара”. То је недостојно место који подсећа на оставу, каже Герике на питање Евангелистичке новинске агенције idea. Крст су сачинили ученици Више техничке школе у Велсу (Аустрија). Герике се о томе жалио код генралног сектретара Европског паралмента Клауса Велеа и молио да се ”крсту нађе поновно репрезентативно место”. То је, како он тврди, једини крст који је јавно доступан. Иначе, поједини чланови Парламента су у своје бирое поставили сопствене крстове. Отуда ово има високу симболичну вредност: ”Сабити га у ћоше говори, нажалост, много о месту хришћанске вере у Европском парламенту”. Крст би требало поново да добије репрезентативно место. ”Он је упућујући символ мира, измирења и толеранције изнад свих разлика међу религијама и народима”. Одговор на своје питање Герике до данас није добио. 

Порт-паролка Европског парламента Марџори фан ден Бреке одбацила је ову критику. Крст је стајао на једном месту које је било резервисано за уметничка дело, вели она. ”Крст се зато нашао у средини изложених уметничких експоната на погрешном месту”, па је, наводно, пре више месеци постављен на мирније и прикладније место, саопштила је званично порт-паролка ове установе.

Извор: idea – припремио протођакон ЗА