Чланови Националног савета предстојатеља Цркава Аустралије са министром спољних послова г. Бобом Каром

Национални савет црквених великодостојника у Аустралији (National Heads of Churches of Australia) одржало је своје редовно полугодшње заседање 6. марта 2013. године, под председништвом Епископа Митрополије аустралијско-новозеладнске Српске Православне Цркве Иринеја, у просторијама Саборног храма Светог Кнеза Лазара у Александрији, односно у седишту Митрополије аустралијско-новозеландске.

Као што и само име говори, ово тело је управо ужи скуп предстојтеља, односно председавајућих јерарaха и осталих црквених поглавара свих хришћанских Цркава и конфесија у Аустралији које исповедају Бога у Тројици.

Ово високо тело се састаје два пута годишње, у пролеће и у јесен, да би се што боље упознали једни са другима, разговарали о темама које су својствене нашим Црквама или конфесијама, о очекивањима и постигнућима, као и о препрекама и проблемима. Управо из тог разлога ово заседање не доноси одлуке, нити издаје саопштења, већ је једноставно саветодавно тело. Наравно, нема саслуживања ни на којем нивоу.

На сваки састанак доводи се истакнути говорник из појединих области јавног живота у Аустралији. Овом приликом је то био министар спољних послова Аустралије, часни сенатор г. Боб Кар (Bob Carr). Главне теме његовог обраћања биле су везане за хришћанске и остале мањине које су угрожене у ратним подручјама или у областима конфликата и етничких тензија. Део разговора је био посвећен питању најновијих збивања на Косову и Метохији и угрожености српског живља, њихових светиња и гробаља.