Чланови удружења "Светлост Христова" из Солуна посетили Врање

Чланови удружења "Светлост Христова" из Солуна посетили Врање
Чланови удружења "Светлост Христова" из Солуна посетили Врање
Чланови удружења "Светлост Христова" из Солуна посетили Врање
Чланови удружења "Светлост Христова" из Солуна посетили Врање

Прослава празника Васкрсења Лазаревог отпочела је богослужењима у храмовима широм Епархије врањске. Традиционално најсвечанија прослава била је у Саборном храму Свете Тројице у Врању, где је светом архијересјком Литургијом началсвовао Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење свештеника Епархије врањске и молитвено учешће великог броја верника.

Након освећења врбових гранчица, древног црквеног обичаја који се врши уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети, Његово Преосвештенство Епископ Пахомије одржао је беседу о васкрсењу Лазара Четвородневног из Витаније, напомињући значај сарадње човечије са Богом, као припрему за лично васкрсење. Овом приликом поздравио је и драге госте - чланове удружења "Светлост Христова" из Солуна у Грчкој, који сваке године на овај празник посећују Епархију врањску, даривајући њене најрањивије парохијане - особе рођене са инвалидитетом.

Након завршетка Богослужења, у порти Саборног храма уприличена је приредба деце са веронауке из основне школе "Доситеј Обрадовић" и њеног истуреног одељења у Бресници, као и деце из истурене припремно-предшколске гупе вртића "Невен", приликом које су се окупљенима обратили Епископ Пахомије и секретар удружења "Светлост Христова", адвокат Панајотис Константинидис. Као израз посебне пажње, љубави и саосеђања према животном путу којим иду, гости из Грчке су особама са инвалидитетом (45 особа из: Удружења ментално недовољно развијеним особама, Центра за развој локалних услуга социјалне заштите - Дневни боравак ''Маштоленд'', Међеуопштинске организације савеза слепих Србије, Удружења особа са параплегијом, Удружења оболелих од мултипле склерозе пчињског округа, Школе основног и средњег образовања ''Вуле Антић'' и Друштва за церебралну и дечју парализу ''Сунце''), уручили васкршњу честитку (новчани дар). Фондација "Свети Прохор Пчињски" Православне епархије врањске, као организатор овог сусрета, припремила је прикладне дарове, који су део помоћи пристигле од Срба из Мелбурна у Аустралији и поделила их члановима наведених Удружења. После уручења дарова, уприличено је послужење за све присутне, које су за ову прилику приредила ова Удружења.

У знак захвалности за дугогодишњу пажњу и несебичну љубав, представници више Удружења са инвалидитетом уручили су захвалницу и дарове члановима грчке пријатељске организације „Светлост Христова“.

Овогодишњу свечаност празновања Лазареве суботе увеличало је и присуство г. Радослава Павловића, нашег уваженог писца и саветника за културу Председника Републике Србије, који је Епархију врањску посетио поводом одржавања седнице Извршног одбора - Одбора за обнову „Краљевог конака“.

Након приредбе, Црквеноопштински управни одбор и представници Фондације "Свети Прохор Пчињски" примили су чланове грчког удружења у сали Црквене општине Врање. Са гостима из Солуна разговарало се о наставку и унапређењу сарадње.

У поподневним часовима уследило је бденије, које је служио Његово Преосвештенство Епископ Пахомије, уз саслужење свештеника Саборног храма Свете Тројице.

Извор: Епархија врањска