Чланови ВДС прославили Митровдан са најстаријим суграђанима у Дому за старе у Диљској

Чланови ВДС прославили Митровдан са најстаријим суграђанима у Дому за старе у Диљској

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су се, с великом радошћу, одазвали позиву управе старачког  дома у Диљској улици да 8. новембра 2011. године буду гости њихове крсне славе Митровдана. Овај Дом послује у саставу Геронтолошког центра Београд и као стационар збрињава кориснике којима је у потпуности потребна туђа нега и помоћ. Ову установу редовно посећујемо, дружимо се са његовим корисницима у пријатној атмосфери коју ствара професионално и свом послу посвећено особље.

На славу смо дошли после Свете Литургије, око подне и као што је ред донели добро вино и једну вредну књигу “Вера је божанска сила у човеку” покојног проте протојереја – ставрофора Хаџи Љубодрага Петровића за њихову библиотеку. Домаћинима и свима присутнима смо у име Милосрдне секције ВДС и секретара јереја Владимира Марковића честитали славу и пожелели добро здравље и успех у раду. Осећала се радост, мирисао је тамјан, свештеник је управо био и преломио славски колач. Сви су послужени славским житом. Свечарско расположење је најбоље изразила корисница Дома Љиљана Живановић која је за ову прилику написала песму “Митровдан у Стационару у Диљској” из које преносимо део:

Драги Боже, помози ми да се речи сложе
Нову песму да искују
На Митровдан да је виде, да је чују.
Дао ми Бог просветљење
да заволим ово одељење.
Стационар а мој дом
Свештениче драги Оче
Тамјаном цели дом окади
Да живимо спокојно у љубави и у нади.
На столу су:
Славски колач, славско вино, очитана панаија
Ваљда сваком живом прија
Као Сунце светлост шири упаљена славска свећа
То је срећа, то је срећа
Уз босиљак што мирише и болестан лакше дише...

Наш домаћин управница Стационара г-ђа Сузана Мишић нам је рекла: “Геронтолоши центар Београд и свака радна јединица традиционално већ годинама слави крсну славу. Крсна слава је Митровдан - Свети Димитрије кога славимо као заштитника ратника - а сви смо ми на неки начин и ратници - и као заштитника и исцелитеља убогих и болесних. С обзиром на категорију корисника који немају могућности да бораве ван Дома, део нашег посла и обавеза је да им боравак у овом Дому учинимо што пријатнијим и да своју старост, бар у овом Дому, проживе на што хуманији и достојанствен начин. С тим циљем се организују многа дешавања,  између осталих и прослава крсне славе којој се данас ево сви заједно радујемо.“

Тој радости  је у многоме допринела и женска вокална група “Огрлица од бисера” огранак “Ђердана”  која је уз пратњу хармоникаша Зорана Лазаревића отпевала неке најлепше народне и староградске песме. У добром расположењу је заиграло  и коло без кога код нас нема правог весеља. Неки су играли, а неки уживали гледајући.

Знамо да је гесло Геронтолошког центра  Београда и Стационара у Диљској као његове пословне јединице не само да лечи и збрињава него и да са својим корисницима живи, да буде место које они препознају и осећају као своје, да буде њихова кућа. Да је заиста тако потврђује и овако топла и лепа прослава Митровдана којој смо са захвалношћу присуствовали.
Молимо се да Свети Великомученик Димитрије Мироточиви као небески заштитник ове установе благослови све оне који се у њој труде и старају о старим и немоћним лицима, да старе и немоћне ободри и укрепи, а свима нама да да подстрек и снагу да својим животом прослављамо Бога, Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова. Амин.

Извор: ВДС