Човек је у смирењу велики

Човек је у смирењу велики
Човек је у смирењу велики
Човек је у смирењу велики
Човек је у смирењу велики

Унутар сваког од нас смењују се фарисеј и цариник, јеванђељске парадигме двају стања духа - самохвалисања милосрђем и другим доброчињењем, односно понизног приступа и усрдне молитве смиреног човека. Само тај човек је велики јер истински осећа да су сви људи бољи од њега, смирен и кадар да види добро, које благодаћу Духа Светога сваки човек у себи носи. Каткад, због греха и одсуства подвига, оно је скривено. Јер, нећемо да постимо, праштамо... Радије оговарамо и правимо се важнији од других, беседио је владика Милутин на светој архијерејској Литургији, на празник Преноса моштију Светог Јована Златоустог, у манастиру Плужац.

Благочестивом народу овог питомог планинског села у западној Подгорини лепоте кротости и смирења блиске су. Целив врата новоподигнутог храма (претворен у манастир 2011. год., нап. аут.) посвећеног Светом Цару Константину и мајци му Јелени сведочи веру јачу од сваког оружја овоземаљских силника. - Радујем се као и ви откако је ова светиња саграђена, нарочито од оног дана када је постала манастир. Јер, то значи да ће у њој сваког дана бити служене Свете литургије, будући да је дужност монаха да се даноноћно моле за спасење света, своје и браће и сестара у Господу. Спасења нема без обожења. Не можемо проћи капију вечности ако не личимо на Христа. Господ је постао човек да би ми Њему бар слични постали, на то смо и призвани... Морамо бити добри људи. Сваки дан се морамо трудити да наше тело, душа и дух служе Господу. Нисмо саздани за грех, већ да се молимо и славимо Бога. Наша уста нису за псовање. То демон говори, псује Бога јер га мрзи. Ако човек то учини, боље да се није ни родио - проповедао јевладика Милутин у препуном храму.

Иако млада богомоља, манастир Плужац са игуманом архимандритом Данилом (Јокићем) одвећ је драго место мноштву богочежњивих душа. У прилог томе говори и свети чин венчања, коме су овом приликом управо у Плужцу приступили вероучитељ из Осечине Милан Станковић и супруга му Драгана, чиме је срећни тренутак сабраних на Светој Архијерејској Литургији учињеним незаборавним.

Извор: Епархија ваљевска