Чудесно јутро у манастиру Раковица

Чудесно јутро у манастиру Раковица
Чудесно јутро у манастиру Раковица
Чудесно јутро у манастиру Раковица
Чудесно јутро у манастиру Раковица

Велики си, Господе, и чудесна су дела Твоја.

У суботу, 16. новембра, на дан обновљења храма Светог великомученика Георгија, у манастиру Раковица је, по узору на древна времена и праксу Цркве Христове, обављено литургијско крштење преко 80 ученика београдских основних и средњих школа. Поред ученика, крштени су и њихови родитељи и наставници. Још једном се у сили Духа Светога пројавила тајна Цркве као Тела Христовог, богочовечанског организма ради којег је Бог створио свет. Управо ту радост и обиље живота у Христу окусили су сви сабрани на овај дан.

Није случајно што је на дан посвећен Светом Георгију, који је кроз своје страдање посведочио непоколебљиву и животворну веру у Васкрслог Христа, Бог благоизволео да се мноштво катихумена светотајински обуче у свеоружје светлости неприступне – која је Христос Господ. Све је одисало и сведочило јединство Цркве Божије.

Најпре, јер су у порти манастира Раковица сахрањени један крај другога знаменити архијереји Српске Цркве - Димитрије Павловић, први патријарх обновљене патријаршије, и патријарх Павле који је својим ликом и животом сабирао око Христа сав православни народ. Понајвише се саборност пројављивала у самој Литургији на којој су скупа са својим архијерејем били свештеници и вероучитељи, показујући јединство свог служења Цркви, као и ђаци који су се крштавали, њихови родитељи, родбина и другари.

Светом Литургијом је началствовао Епископ липљански г. Јован, викар Патријарха српског и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Владики Јовану су саслуживали свештеници архиепископије који су асистенти на Богословском факултету - јереј Александар Ђаковац, јереј Вукашин Милићевић; парохијски свештеници -  јереј Ненад Ђурђић и јереј Горан Мишановић; вероучитељи који су и свештенослужитељи - јереј Лазар Војводић, јереј Игор Батес, ђакон Владислав Голић и ђакон Љубомир Петронијевић, и војни свештеник - јереј Александар Совиљ. На почетку Литургије, епископ Јован је крстио и миропомазао све оне који су се са својим вероучитељима припремали за свето Крштење да би се ово литургијско славље завршило причешћем новокрштених Телом и крвљу Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Након пострижења, окупљенима на овом евхаристијском слављу беседом се обратио архимандрит Данило Љуботина. Он је најпре подсетио на времена када су свештеници који служе у манастиру крштавали не више од петоро људи у току целе године, а овај чудесни догађај окарактерисао као несумњиво један од најрадоснијих у историји овог манастира. Ово Крштење и литургијска радост су, сходно речима оца Данила, светлост овоме свету и сведочансто о преображавајућој сили Божијој, с обзиром да овим светом влада готово апокалиптички дух, дух страха, следовања греху и слабостима људским. Од таквог духа Господ је избавио новокрштене и дао им силу и способност да разликују шта је добро а шта зло, да би се увек опредељивали за врлину и у себи и својим срцима носили име Христово. Отац Данило је пастирски саветовао ђаке да се не поводе за богатством, привременим насладама и славом овога света, него да, узимајући пример светог Георгија, увек буду спремни да сведоче Христа у којег су се на данашњи дан обукли.

Након свете литургије, за све присутне је, трудом и љубављу игуманије Евгеније, припремљено послужење у порти ове светоархангелске обитељи.

Канцеларија за верску наставу
Архиепископије београдско-карловачке

Чудесно јутро у манастиру Раковица
Чудесно јутро у манастиру Раковица
Чудесно јутро у манастиру Раковица
Чудесно јутро у манастиру Раковица