Чудотворна икона Богородице Курске у Колумбусу

Чудотворна икона Богородице Курске у Колумбусу
Чудотворна икона Богородице Курске у Колумбусу
Чудотворна икона Богородице Курске у Колумбусу
Чудотворна икона Богородице Курске у Колумбусу

У суботу, 14 априла 2018 године, црква Светог Стефана Дечанског у Колумбусу (Охајо) имала је изузетну част и благослов да под своје сводове прими чудотворну Курску икону Пресвете Богородице.

У педесетогодишњој историји цркве у Колумбусу ово је други пут да благословом Пресвете Богородице Њена света и чудотворна икона походи овај свети храм. Први пут благодат Пресвете Богородице кроз Њену чудотворну икону излила се на цркву Светог Стефана Дечанског у Колумбусу 2. априла 2016. године. Свету Литургију служило је благочестиво свештенство из српске, руске, грчке и америчке јурисдикције.

Баш као и свештенство, благоверни народ који је молитвено и светотајински учествовао у овом светом сабрању пристигао је из различитих помесних јурисдикција. Благодат Пресвете Богородице привела их је под Њено Мајчинско окриље заиста остваривши речи Светог апостола Павла: -Нема више ни Јудејина ни Грка, нема ни роба ни слободњака, нема више ни мушко ни женско; јер сте сви ви једно у Христу Исусу.” (Галатима 3 глава 28 стих).

Пред сами завршетак свете Литургије, благоверни народ предвођен свештенством је кренуо у литијски опход око светог храма. Са крсним знамењем уздигнутим високо, литији је претходио Никола Јестратијевић бивши кошаркаш Црвене Звезде. Након литијског крсног входа, отац Илија Мерзов из Руске Заграничне Цркве захвалио је оцу Исаку Кисину, локалном пароху, и парохијанима на гостопримству нагласивши да је Курска икона Пресвете Богородице у Српској Православној Цркви, држави и народу имала своје уточиште након богоборачке црвене револуције. -Стога је сасвим очекивано да ова света икона походи парохије Српске Православне Цркве кад год се за то укаже прилика, рекао је отац Мерзов.

Извор: Епархија источноамеричка