Чуруг: Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата

Чуруг: Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата
Чуруг: Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата
Чуруг: Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата
Чуруг: Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата

У Спомен вртићу Основне школе Ђура Јакшић у Чуругу, 11. децембра текуће године,одржано је молитвено обележавање седамдесетогодишњице новосадско-шајкашке Рације , у склопу које је приказан филм о рацији, дело Продукције верског програма Епархије бачке. Документарни филм  Деца  бесмртности, говори о једном од најстрашнијих догађаја у новијој  српској историји, – Шајкашкој и новосадској рацији, коју су спровели мађарски окупатори јануара 1942. године.

Овај филм се нашао међу лауреатима завршеног 21. међународног филмског фестивала Златни витез. На свечаном проглашењу победника, које је одржано  у Омску, међународни  жири је овом филму, у продукцији православне  Епархије бачке, доделио прву награду  у категорији кратког документарног  филма.

На  завршеном шестом Фестивалу документарног филма Бдење душе у Сремским Карловцима, документарни филм Деца бесмртности, равноправно је поделио прву награду у конкуренцији деветнаест остварења из Србије, Републике Српске и Мађарске.

Благословом Епископа новосадског и бачког др Иринеја, филм су реализовали: организатор Сава Мирић, сниматељ и дизајнер звука Марко Баштић, спикер Душица Мијатовић, камерман Растко Стокановић, сниматељ Милош Поповић, секретарица режије Марина Пирнат, монтажер Александар Лазаревић, сценариста Душан Стокановић и режисер Милош Поповић.

После приказаног филма,  представљена је књига Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата, аутора архимандрита Јована Радосављевића. Књига је најновије издање Беседе – издавачке установе православне Епархије бачке. О књизи су говорили протојереј Бранко Ћурчин и аутор.

Књига је сведочанство о страдању православних Срба и Јевреја Мојсијеве вере у Новом Саду и широм Бачке и Барање током Другог светског рата. Аутор је са присутнима поделио своја сећања на ратне године проведене у манастирима, посебно наглашавајући хришћанску обавезу памћења и опраштања.

Програм је водила директорица Основне школе Ђура Јакшић  у Чуругу  госпођа Светлана Рајићкоја је представљање књиге  употпунила  читањем изабраних одломака из књиге.

Током програма наступио је хор при храму Вазнесења Господњег у Чуругу и деца: Борка Савичић која је рецитовала песму о рацији коју је написао свештеник + Павле Дожић и Стефан Делић који је изрецитовао химну коју је Православна Црква посветила свим српским новомученицима, следствено и онима пострадалим у Рацији 1942.

Извор: Епархија бачка