Чувари баштине

Помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић присуствовала је 16. јуна 2020. године обележавању 70 година од оснивања Музеја у Смедереву. Том приликом уручено јој је признање „Чувари баштинеˮ, додељено Министарству културе и информисања за успешну сарадњу и неговање завичајног историјског наслеђа.

Овај значајан јубилеј обележен је отварањем изложбе „Оставштина Милана Јовановића Стојимировића у етнолошкој збирци Музеја у Смедеревуˮ, ауторке Гордане Милетић, вишег кустоса етнолога. Помоћник министра искористила је прилику да подсети на допринос нашег великог колекционара и љубитеља старина, Милана Јовановића Стојимировића, који је предано радио на очувању нашег културног наслеђа потребног за опстанак националне културе, историје, уметности и науке.

„Његов златни белег остаће у српској историји сачуван уз Илију Коларца, Јоцу Вујића, Павла Бељанског, Михајла Пупина и бројне друге, као поуздани путоказ и неисцрпно надахнуће за долазеће генерације,ˮ рекла је Ванушић.

Присуствујући свечаности помоћник министра за културно наслеђе истакла је значај ове важне установе културе који је давно прекорачио границе Смедерева. „За само седам деценија из основа Приватне уметничко-историјске колекције Милана Јовановића Стојимировића и Гимназијске збирке старина, професора историје Светозара Спасојевића израстао је Музеј комплексног типа у чијем саставу су данас, природњачка, археолошка, нумизматичка, историјска, етнолошка, уметничка збирка и Галерија савремене уметности.ˮ

Музеј у Смедереву са разлогом заузима важно место на културној мапи будући да са великом одговорношћу и посвећеношћу, попут претходних генерација,„истражује и представља новим нараштајима богато наслеђе које му је поверено на чувањеˮ.  Ова културна установа одолева изазовима савременог живота захваљујући, пре свега, свом колективу који „се са успехом бори да испуни стварне интелектуалне, духовне и естетске потребе данашњег посетиоцаˮ, нагласила је Данијела Ванушић.

На крају свог обраћања, помоћник министра за културно наслеђе изјавила је да ће Министарство културе и информисања наставити да пружа  подршку развоју Музеја честитајући директорки и њеним сарадницима на досадашњем раду. Уз жељу „да ће ова кућа непрестано расти у свим смеровима, на корист и на понос Смедерева, наше земље и наше културеˮ упутила је поздраве свим Смедеревцима, љубитељима уметности и културе, музеалцима и заштитарима.

Извор: kultura.gov.rs