Чувари српског националног идентитета на Кордуну

Вера, култура и спорт окупљају наше сународнике у овом делу Хрватске.

Приликом посете општини Крњак, када је са овом локалном самоуправом потписан Споразум о пријатељству и сарадњи, градоначелник Зрењанина г. Иван Бошњак сусрео се са представницима српског народа који живе у више насеља на простору Кордуна. Српски национални корпус десеткован је након ратних збивања, а преостали наши сународници и повратници покушавају да кроз веру, културу и спорт очувају идентитет и омогуће развој заједнице, у саживоту са припадницима хрватског народа.

На Богојављење, 19. јануара, градоначелник Зрењанина присуствовао је богослужењу у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице, у месту Доњи Будачки, првом храму на територији Кордуна из осиова изграђеног након ратних збивања. Православне цркве, махом рушене или знатно девастиране у периоду након хрватске операције "Олуја", 1995. године, обновљене су у одређеној мери, а након повратка свештенства и малобројног народа, 2007. године парохијски храм Светих апостола Петра и Павла проглашен је манастиром од стране Епископа горњокарловачког Герасима. У порти манастира налазе се и гробови три некадашња епископа, међу којима и чувеног Лукијана Мушицког (1777-1837), владике и песника рођеног у Темерину, а школованог у Новом Саду, Сегедину и Пешти. Уз њега почивају и епископи Максимилијан Хајдин и Јевгеније Јовановић.

Епархија горњокарловачка, са седиштем у Карловцу, покрива данас православне вернике у западној Хрватској, простору Кордуна, Баније, Лике, Горског Котара, Кварнера, Истре и малом делу јужне Словеније.

Владика Герасим, након богослужења, приредио је пријем за делегацију Града Зрењанина и том приликом, у срдачном разговору, изнео искуства о животу српског народа на простору Кордуна, проблемима, могућностима верског и националног изражавања.

Пододбор у Крњаку Српског културног друштва "Просвјета" један је од стожера културног окупљања наших сународника на Кордуну, кроз образовање, језик и литературу, фолклор, издавачку делатност, етнологију и друге активности. Успешно га води председница Нада Ђурић Плећаш, која је пригодним речима поздравила госте из Зрењанина који су посетили Друштво. Приликом летошњег боравка делегације Крњака у нашем граду, уручен им је комплет издања Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин", па је то био повод да председница СКД "Просвјета" преда захвалницу, коју је, у име зрењаниске библиотеке, примила Радмила Марковић. Библиотека СКД "Просвјета" постала је тако богатија за читав низ издања која ће корисно послужити тамошњој читалачкој публици, а овом приликом разговарало се и о могућности обезбеђења лектире за ученике школе у Крњаку којима је српски матерњи језик. Представници Удружења избеглих и расељених лица Града Зрењанина уручили су и поклон-донацију, намењену за набавку појасева за народне ношње члановима фолклорне секције Друштва.

Општина Војнић је, уз Крњак, једина у саставу Карловачке жупаније у којој већинско становништво чине Срби. Овде функционише и једини фудбалски - ногометни клуб наших сународника – "Петрова Гора", чији су рад 2006. године, на 60-ту годишњицу оснивања, обновили Срби повратници у ово место. Занимљиво је да у раду клуба, као тренери и активни играчи, учествују и припадници хрватске националности, па је, тако, спортско окупљање постало један од начина за изградњу поновног међусобног поверења и сарадње два народа. Градоначелник Зрењанина Иван Бошњак уручио је овом приликом фудбалерима "Петрове Горе" комплет тренерки, а заједно са замеником жупана Карловачке жупаније, Синишом Љубојевићем, извео је и почетни ударац на ревијалној утакмици између клупских селекција сениора и подмлатка. 

Преизето са www.zrenjanin.rs/3-45-45-3069/Cuvari-srpskog-nacionalnog-identiteta-na-Kordunu

Извор: Епархија горњокарловачка