Циклус предавања о православном богословљу у Минхену

Циклус предавања о православном богословљу на Лудвиг-Максимилијанс-универзитеу у Минхену

У зимском семестру 2013/14. на Лудвиг-Максимилијанс-универзитету у Минхену отпочео је циклус предавања (Ringvorlesung) који је организовао „Институт за православно богословље“ (Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie), у сарадњи са универзитетским центром за студије за сениоре (Seniorenstudium). Циклус предавања је насловљен – „Источно хришћанство на Западу: Православна Црква и богословље – некад и данас“ („Östliches Christentum im Westen:Die Orthodoxe Kirche und Theologie – Gestern und Heute”). Spiritus rector и иницијатор овог циклуса предавања је професор др.Атанасије Влецис, угледни православни догматичар и председник заједничке комисије овог Института.

Дванаест предавања, која су отпочела 17. октобра 2013. и трајаће до 6.фебруара 2014, предаваће престижни стручњаци за различите дисциплине православног богословља – историчари Цркве, патролози, литургичари, канонисти, догматичари, библијске егзегете. Међу предавачима се налазе и двојица реномираних епископа и научника - Високопреосвећени румунски Митрополит др Серафим Јоанта из Нирнберга, као и Преосвећени Епископ бачки др Иринеј Буловић из Новог Сада, који ће крајем јануара 2014. одржати своје предавање пред овим академским аудиторијумом који броји између 70 и 100 махом инославних учесника.

Професор Влецис је у циркуларном електронском писму, које је упутио свима православним црквеним општинама у Минхену - у коме живи око 70.000 православних хришћана - изразио наду да би литургијски и светотајински живот православних хришћана ваљало и овим путем приближити општој јавности, напосе у веома израженој и профилисаној академској јавности Минхена.

Лудвиг-Максимилијанс-универзитет у Минхену је један од најугледнијих универзитета Немачке. Он је први немачки универзитет са ловорикама најуспешнијег програма, тзв. Exzellenzinitiative, односно Exzellenzcluster. Основан је папским декретом давне 1472. г. Оснивач Универзитета је био баварско-ландсхутски војвода Лудвиг IX. Универзитет је најпре био смештен у Инголштату, доцније, по вољи ондашњег баварског војводе Максимилијана I – Јозефа, од 1800. до 1826. премештен у Ландсхут, да би од 1826. г.  био, по вољи баварског краља Лудвига I, трајно пресељен у Минхен, краљевску резиденцију и метрополу Баварске.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен