Циклус предавања у Сантјагу де Чилеу

Циклус предавања у Сантјагу де Чилеу
Циклус предавања у Сантјагу де Чилеу
Циклус предавања у Сантјагу де Чилеу
Циклус предавања у Сантјагу де Чилеу

У среду, 24. маја 2017. године, на дан Светих Ћирила и Методија, сви словенски народи празновали су Дан словенске писмености и културе. По благослову старешине парохије Светог Николаја Жичког и цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божје Мајке свештеника Душана Михајловића одржана су три предавања посвећена овим светим просветитељима.

У недељу, 21. маја 2017. године, одмах после Божанствене Литургије, у парохијској сали цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божије Мајке, супруга оца Душана, Елина Михајловић, лингвиста са научним степеном доктората, одржала је предавање на тему „Достигнућа словенских просветитеља и њихов значај у развоју словенских језика и културе“. Предавање је било посвећено филолошком аспекту њихове делатности: првој словенској азбуци – глагољици, у којој су на основу библијских текстова, као у матрици, на симболички начин уткани религиозно-филозофски погледи Константина Филозофа (Светог Ћирила), као и првом литературном језику старих Словена са свим карактеристикама класичног језика, који је постао основа за развој свих словенских језика. Захваљујући преводиоцу, Ани Николајевој, лекција је била доступна и чилеанској публици.

У среду, 24. маја 2017. године, после Литургије у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског Патријархата уз учешће хорова обе парохије, на којој су отпевани тропар и кондак Светим Ћирилу и Методију, као и друга појања на црквено-словенском језику, Елина Михајловић је одржала још једно предавање на тему „Свети Ћирило и Методије – просветитељи Словена“. Треба напоменути да при цркви Рођења Пресвете Богородице већ пет година постоји Православни богословски институт Светог Игњатија Богоносца, у коме је од ове године уведен предмет „Култура и језици Словена“, који предаје Елина Михајловић. Зато није никакво изненађење што је ректор Института јереј Франциско Салвадор са задовољством подржао идеју о организовању посебног предавања у част светих просветитеља.

Лекција је окупила бројну публику, међу којима су били не само верници антиохијске и српско-руске парохије, већ и Чилеанци, заинтересовани да сазнају више о историји и култури Словена. За превод је била задужена Серафима Чиркова, члан парохије Светог Николаја Жичког. Овога пута предавање се углавном тицало бурне делатности свете браће у словенским земљама и њихове одлучне борбе за право словенских народа да имају богослужење на свом језику. Поново је био поменут дубоки хришћански смисао у изгледу и имену сваког појединачног слова глагољице, што је произвело велики утисак на слушаоце.

На крају предавања, реч је добила сарадник Руског центра науке и културе у Сантјагу, Екатерина Гуткина, која је отворила изложбу икона под називом „Руска душа у иконама – крштење Русије.“ На њој су представљене фотографије икона и религиозних предмета из колекције Руског музеја и Државног историјског музеја Русије. Ову изложбу је Руски културни центар науке и културе организовао поводом прославе Светих Ћирила и Методија.

Отац Франциско је изразио дубоку захвалност професорки Елини Михајловић на овом изузетно интересантном и едукативном путовању у историју Словена. Такође се захвалио Екатерини Гуткини и Руском културном центру на организацији изложбе, која је оживела и преобразила парохијску салу његове цркве. Разговор посетилаца о утисцима после предавања и отварања изложбе је настављен уз скромни коктел који су припремили домаћини.

Напослетку, у суботу, 27. маја 2017. године, у парохијској сали цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божје Мајке, за мале чланове дечјег клуба „Наш свет“, попадија Елина је одржала лекцију на тему „Историја руске азбуке“. Без обзира на узраст слушалаца, међу којима неки још не умеју да читају, предавање је изазвало нескривени интерес малишана. Старија деца су активно учествовала у разговору о историји настанка руске азбуке, а млађи су послушно понављали за њима.

На крају часа сви су добили могућност да се за тренутак нађу у улози старих преписивача књига и да обоје своја нацртана слова. Радови младих зналаца старе руске азбуке сада украшавају парохијску салу храма Свете Тројице. На томе је завршен циклус предавања у парохији Светог Николаја Жичког у част великих словенских просветитеља и учитеља - Ћирила и Методија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска