Ћирилицa на поклон

Типометар је 2006. године покренуо пројекат чији је циљ да свима који желе да користе ћирилицу на рачунарима омогући да бесплатно добију квалитетна типографска писма. Реализацију овог пројекта и ове године подржао је Секретаријат за културу Скупштине града Београда.

Најновије фонтове из акције Ћирилицa на поклон типографског писма Lovely BG аутора Јане Оршолић можете преузети бесплатно са сајта Типометра .

Фамилија Lovely BG састоји се из следећих фонтова:

  • Lovely Audrey BG
  • Lovely Grace BG
  • Lovely Sofia BG

Lovely BG је фамилија рукописних типографских писама од којих је сваки посвећен по једној изузетној дами – Одри Хепберн, Грејс Кели и Софији Кополи. Фонтови су предвиђени за наглашавање и употребу у крупном слогу, а њихова разноликост учиниће их корисним у различитим приликама. Дизајнери ће их ценити због посебних додатних знакова, лигатура, које рукописни фонт чине убедљивијим. Имена сложена овим писмима на повељама, дипломама и позивницама допринеће њиховом свечаном изгледу. Друга, неформална страна ових рукописних писама, учиниће Lovely BG драгим додатком у палети фонтова сваког корисника који је трагао за лепом писаном ћирилицом.

Фонтови садрже сва слова и знаке из основног латиничног кодног распореда, као и слова српске ћирилице и латинице. Доступни су у OpenType формату, с обзиром да сви савремени оперативни системи и рачунарски програми могу да препознају и користе тај формат.

Фонтови из претходних година акције Ћирилице на поклон слободни су за преузимање са сајта Типометра:

Извор: www.tipometar.org