Циришке цркве прослављају 500 година Цвинглијеве реформације

Свечаним екуменским богослужењем цркве у Цириху су прославиле почетак реформације у овоме граду од пре 500 година. Наиме, 1. јануара 1519. године Улрих Цвингли (1484-1531) започео је у Великој катедрали своју проповедничку делатност којом је настала Реформација Цркве у Цириху. Под мотом „Божја Реч – Светлост на нашем путу“ стављена је Библија у средиште богослужења. А у наставку је приказан нови превод тзв. Циришке Библије.

Уз подршку Градског савета Цвингли је неколико година проповедао своје учење усмерено против поштовања светих, чистилишта и Петровог новчића. Био је против свештеничког целибата и поста. Укинуо је мису и већину светих тајни, уклонио је иконе из цркава и укинуо манастире. Све је ово довело до сукоба са бискупом Констанца и Католичком Црквом.

Између Цвинглија и Лутера дошло је до такозваних „Марбуршких верских разговора“ 1529. године око схватања Свете Тајне причешћа. И док је Лутер заступао мишљење о стварном присуству Тела и Крви Христове у Причешћу, Цвингли је наглашавао тек њихов симболични карактер. Ово је довело до раскола између реформатора и лутерана.

Цвинглијева реформација је имала успеха у Швајцарској, затим у Француској и Северној Италији. Извршила је снажан утицај на шкотску Презвитероијанку Цркву и на енглеску Англиканску Цркву. Цвингли је умро 1531. године, док се припремао да проповеда близу Капела.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)