Чланови Међурелигијског вијећа у посети Премијеру ФБиХ

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије, Предсједавајући Међурелигијског вијећа БиХ, посјетио је 9. новембра 2009. године, са надбискупом врхбосанским кадриналом Винком Пуљићем, муфтијом сарајевским Хусеином Смајићем и предсједником Јеврејске општине Сарајево Борисом Кожемјакином, Премијера Федерације Босни и Херцеговине господина Мустафу Мујезиновића.

Током данашњег сусрета господина Мујезиновића са члановима Међурелигијског вијећа БиХ разговарано је о изградњи нове зграде Економског факултета Универзитета у Сарајеву, што би резултирало и враћањем зграде некадашње Богословије Српској Православној Цркви.

Предсједавајући Међурелигијског вијећа БиХ Епископ зворничко-тузлански Господин Василије, који је предводио делегацију вијећа, упознао је Премијера са  стањем Српске Православне Цркве у Грачаници, Тузли и Калесији као и са проблемима са којима се суреће Српска Православна Црква.

Након што је Његовом Преосвештенству постављено питање о случају храма у Коњевић Пољу, Владика Василије је упознао присутне са ситуацијом и предочио им да су Српска Православна Црква као и Власти Републике Српске учиниле све што је требало али да се овај предмет и даље налази у основном суду у Сребреници који га не узима у разматрање.

Преосвећени Владика замолио је да се престане манипулисати са овим случајем и упитао како је могуће да примјер измештања храма са Дивича, који је позитиван примјер дијалога и љубави међу религијама, није интересантан појединим медијима?

Потом је Преосвећени Владика доставио господину Мујезиновићу списак мјеста на којима су подигнуте џамије на имовини Српске Православне Цркве и имовини православних Срба у Федерацији.

Владика је истакао да Српска Православна Црква не жели да се џамије руше и измјештају а потом се запитао: Како то није интересантно појединим медијима?

Чланови Међурелигијског вијећа БиХ указали су на потребу формирања једног тијела унутар Владе ФБиХ које ће директно бити задужено за контакте и сарадњу с вјерским заједницама, попут Секретаријата или Дирекције за вјерска питања, при једном од министарстава Федерације БиХ.

Премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић казао је да ће у федерални буџет за 2010. годину бити предложена ставка са средствима намијењеним за Међурелигијско вијеће БиХ, чије постојање и активности је оцијенио веома битним за свеукупне односе на овим просторима.

Током сусрета је било ријечи и о рјешавању проблема пензионог и здравственог осигурања свештеника, свећеника и вјерских службеника, о чему ће Влада ФБиХ ускоро расправљати, након што јој надлежна министарства доставе предложене моделе и прецизне калкулације средстава за ове потребе.

Као основа послужиће материјали, које је сачинила посебна владина комисија, основана са задатком анализе и тражења рјешења за питања социјалног осигурања свештеника, свећеника и вјерских службеника. Премијер је истакао да је то само привремено рјешење и да трајно треба тражити на нивоу БиХ. 

Домаћини члановима Међурелигијског вијећа БиХ, осим премијера Мујезиновића, били су федерални министар културе и спорта Гаврило Граховац, министар рада и социјалне политике Перица Јелечевић и представник Министарства финансија.

Извор: Епархија зворничко-тузланска